Mozaik

Életveszély miatt lezárták a Nógrádi várat

MTVA/Molnár-Bernáth László
MTVA/Molnár-Bernáth László
Minden tél újabb és újabb sebeket ejt a várfalakon, az állagmegóvás nem várhat tovább.

Nógrád község önkormányzata közösségi oldalán tájékoztatta a kirándulókat, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. balesetveszély miatt lezárta a Nógrádi várat, ezért a vár és közvetlen környezete jelenleg nem látogatható.

A probléma nem újkeletű: minden tél újabb és újabb sebeket ejt a várfalakon, mára már több kritikus falszakasz van, melyek állagmegóvása nem várhat tovább.

A vár a Magyar Állam tulajdonában áll, a kezelését hivatalosan a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) látja el. Az MNV legutóbbi helyszíni bejárásán a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya is részt vett, melyen megállapításra került, hogy a vár bizonyos részei élet- és balesetveszélyesek, azok mielőbbi karbantartására, állagmegóvására van szükség

– írták.

A Nógrád Várának Megmentéséért Alapítvány az elmúlt napokban igyekezett felgöngyölíteni a szálakat és megtalálni a vár mielőbbi újranyitásához vezető utat.

Kezdeményezni fogunk egy háromoldalú találkozót Nógrád Község Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Nógrád Várának Megmentéséért Alapítvány között annak érdekében, hogy csak a leginkább veszélyes részek legyenek – ideiglenesen, a konzerválások elvégzéséig – lezárva

– közölte a civil szervezet.

Azt már az önkormányzat jegyezte meg, hogy semmilyen ráhatásuk nincsen a vár jelenlegi helyzetére, mert az nem az önkormányzat tulajdona, nem ők a fenntartói.

Kapcsolódó
Lenyűgöző állati gyülekezet Nógrád várának tövében
Többszáz vad gyülekezik az etetőkhöz minden este a vadasparkban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik