Mozaik

Az ország egyik legnagyobb partifecske telepére bukkantak Sükösdön

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Kiss Mónika
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Kiss Mónika
A környékbeli madarászok 2100 költőüreget számoltak meg, így most jelenleg ez a legnagyobb ismert partifecske-kolónia a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

A partifecskék viszonylag későn, áprilisban térnek vissza afrikai telelőhelyeikről. Ha fészkelésre alkalmas homokfalat találnak, ott szívesen megtelepednek. A sükösdi homokbánya kora tavasszal megbontott fala is hívogató volt számukra, hamarosan „szitává lyuggatták” az apró madarak az 50-120 cm mélyre vájt költőüregeikkel.

A nemzeti park arról számolt be, hogy Tamás Ádám, az illetékes természetvédelmi őrkerület-vezető sikeres egyeztetésen van túl a homokbánya tulajdonosával, a Na-Turfa Kft.-vel, akik pozitívan és együttműködően álltak hozzá a megkereséshez.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Kiss Mónika

A védett partifecskék zavartalan költésének biztosítása érdekében augusztusig leállították a bányának ezen a részén a homok kitermelését.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Kiss Mónika

A múlt hétvégén 1145 madarat meg is gyűrűztek a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Gébics Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a MME – Magyar Madártani Egyesület és a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület munkatársai és önkéntesei.

Kapcsolódó
Partifecskék fészkelnek a kiskunmajsai építkezésen, augusztusig nem bolygatják a depóniát
Már tojásokon ülnek a partifecskék és a gyurgyalagok, ezért fokozottan kell óvni a homokfalakban zajló költéseket a bolygatástól. A kiskunmajsai Bács-
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik