Virágzó vidékünk

Partifecskéknek épült költőtelep Szarvason

KMNPI/Bencsik Antal Zsolt
KMNPI/Bencsik Antal Zsolt
A Körösvölgyi Állatparkban így segítik hazánk legkisebb fecskefaját.

A szarvasi Körösvölgyi Állatparkban lévő mesterséges tó mellett egy olyan méretes halom került kialakításra, mely fészkelőhelyül szolgálhat hazánk legkisebb fecskefaja, a partifecske számára, írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

A partifecskék költésre alkalmas élőhelyei egyre fogyatkoznak, ezért nem árt az emberi odafigyelés és segítség számukra.

Kapcsolódó
Segítsük a partifecskéket, ne hagyjuk, hogy veszélyes helyre fészkeljenek!
Építési területeken könnyen megelőzhető, hogy földfalakba, kiásott mélyedésekbe költözzenek.

Az állatparkban létrehozott domb délnyugati oldalán lépcsőszerűen két függőleges falfrontot alakítottak ki. Annak érdekében, hogy a partifecske szem számára vonzóbb legyen a potenciális fészkelőhely, néhány mesterségesen fúrt üreget is vájtak a falakon.

KMNPI/Bencsik Antal Zsolt

A partifecske leginkább folyó menti partfalak, leomlott lösz- és homokfalak fészkelője, de emberi tevékenységhez közeli helyeken, homokbányákban, különféle építkezések során keletkezett frissen ásott föld falakban is szívesen költ, ha megfelelő minőségű helyet talál magának. Telepes fészkelő. Sokszor több száz, de akár több ezer párból álló kolóniákat is kialakíthat.

Táplálékát a levegőben szerzi, leginkább apró hártyásszárnyú rovarokkal, szúnyogokkal, levéltetvekkel, legyekkel, kérészekkel táplálkozik.

A függőleges fal omladékokba fészeküregeit maga vájja, melyet először a hím kezd építeni, majd a tojó is bekapcsolódik. A fiókák ezekben a ragadozóktól védett fészeküregekben kelnek ki, gyakorta úgy időzítve, hogy az az egyik kedvelt táplálék időszaki megjelenésével, a kérészrajzással szinkronban legyen.

Kapcsolódó
400 pár partifecske lepte el a fogadásukra épített költőhelyeket
A mindössze 10-15 gramm testtömegű madárkák kiválóan érzik magukat Bácsbokod határában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik