Virágzó vidékünk

Segítsük a partifecskéket, ne hagyjuk, hogy veszélyes helyre fészkeljenek!

Építési területeken könnyen megelőzhető, hogy földfalakba, kiásott mélyedésekbe költözzenek.

Évről évre jelentkező madárvédelmi probléma országszerte a tavasszal hazaérkező partifecskék beköltözése épületalapokba, építési földhányásokba. Olyan helyekre, ahol éppen ezért hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, illetve a fiókák pusztulását okozhatja. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) egy olcsó és egyszerű megelőző módszert – a potenciálisan veszélyes földfalak ponyvás letakarását ajánlja az építővállalatok és vállalkozások, a lakosság és az önkormányzatok figyelmébe, áll a szervezet közleményében.

Fészkelő fecskék miatt állították le a strandfejlesztést Zebegényben
Minden elismerésünk a helyi önkormányzatnak.

Április második felétől május közepéig-végéig (ritkán akár még júniusban is) könnyen előfordulhat, hogy a hétköznap kiásott épületalap-gödör akár csak 0,5-2 méteres függőleges falába, friss vagy az előző évekből maradt építési (különösen gyakran autópálya-építkezés) földhalmának leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba és -árkokba több tucatnyi vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel partifecske-párok.

Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható.

A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket (ennek megállapításához érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság szakmai segítségét kérni) akár a napi munkavégzést követően, de legalább egy napos munkamegszakítás esetén mindenképp ponyvás, Raschel-hálós takarással tesszük a partifecskék számára érdektelenné

– írják.

Partifecskéink is érintettek a magyarországi fecskállomány-összeomlásban, melynek következtében a három hazai faj (a parti- mellett a füsti és a molnárfecske) költőállományának mintegy 60%-a tűnt el 2000 és 2010 között. Ezért voltak az MME szervezésében a fecskék az év madarai 2010-ben. Az elmúlt kilenc év fecskevédelmi összefogásának köszönhetően – melyben nélkülözhetetlen szerep hárult a médiára és a lakosságra is – a fecskék állománycsökkenését sikerült megállítani, és némileg csökkenteni.

Fotó: MME

Az MME a két sárfészket építő település faj mellett elindította a partfalakban fészkelő partifecskék – és a hasonló költési viselkedésű gyurgyalagok – költését segítő akcióját is. A téli időszakban erodálódott, egy-két méret magas partfalak függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára, illetve ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is.

Kiemelt kép: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

400 pár partifecske lepte el a fogadásukra épített költőhelyeket
A mindössze 10-15 gramm testtömegű madárkák kiválóan érzik magukat Bácsbokod határában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik