Mozaik

Csökkent a partifecskék, nőtt a gyurgyalagok száma a Dráva mentén

Miközben a Drávánál élő partifecskék állományának jelentős százaléka eltűnt az elmúlt harminc évben, a gyurgyalagok száma évről-évre növekszik.

Javulnak a folyóparti ökoszisztémák a Dráva több száz kilométeres szakaszán, írja az Origo.

Az ártéri ökoszisztémák Európa legveszélyeztetettebb ökoszisztémái közé tartoznak, és ez alól a Dráva sem kivétel. A természetvédelmi és árvízvédelmi szempontok egyesítése rendkívül fontos a veszélyeztetett élőhelyek és az ott élő fajok számára

– mondta Branka Španiček, a WWF Adria projektmenedzsere.

Rendkívül ritka madarakat gyűrűztek a Kiskunságban
Hat székicsér fióka kapott színes jelölőgyűrűt.

Az öt országot (Ausztriát, Horvátországot, Magyarországot, Szerbiát és Szlovéniát) érintető adatfelmérések kiterjedtek a kavicszátonyokon fészkelő madarak közül a kis csérre, a küszvágó csérre, a billegetö cankóra és a kis lilére, de vizsgálták a meredek partban fészkelő jégmadarat, partifecskét valamint a méhfaló gyurgyalagok számát is.

Az eredmények még a természetvédőket is megdöbbentették: a Dráva mentén élnek Európa legveszélyeztetettebb madárfajai, s ezek állománya folyamatosan csökken. A populációkra és az élőhelyekre egyaránt vonatkozó adatgyűjtés szerint a vízimadarak élőhelyét leginkább a gátak és töltések építése fenyegeti.

Képünk illusztráció – Fotó: Wikimedia Commons

Az elmúlt harminc évben drámaian csökkent a partifecskék állománya a Dráván, mára ez a madár veszélyeztetett státuszú és a kihalás szélére sodródott többek között az emberi tevékenység, a vízerőművek, a töltések, a terjeszkedő mezőgazdaság, és a rovarirtó szerek túlzott használata miatt.

Fotó: Pixabay.comA természetvédők új drávai mellékágakat nyitnak meg, eltávolítják és módosítják a parti kövezést és sarkantyúkat, valamint megőrzik az árapasztó területeket és a természetesen meredek folyópartokat. Ez a munka jelentősen javítja számos veszélyeztetett élőhely és faj helyzetét is.

Fotó: Pixabay.com

A klímaváltozás egyértelmű nyertese a méhfaló gyurgyalag. A madárvilág egyik legszínesebb fajának állománya az utóbbi évtizedben növekedésnek indult a Dráva mentén, hasonlóan Európa többi részéhez. Populációjuk egyértelműen emelkedik.

Hasonlóan szerencsésnek számít a jégmadár is. A Drava Life  vízimadár cselekvési tervének adatai alapján Európában  97 500-167 000 párra becsülhető a számuk.

Kiemelt kép: Pixabay.com

5 éve nem fészkeltek ezek a rejtőzködő madarak az alföldi pusztán
Négy pár fészkel a nádasban a biharugrai halastó-rendszerhez tartozó Zöldhalmi-tavon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik