Mozaik

Megnyílhat a hajók előtt a Sió-csatorna

Pixabay
Pixabay
Az alacsony vízállás két éve nem tette lehetővé a zsilipnyitást.

Hamarosan megnyithatják a Sió-csatornát – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel szerdán.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint biztosítani tudjuk a szükséges mértékű vízeresztést ahhoz, hogy a Sió-csatorna hajózhatóvá váljon, és az új hajók eljuthassanak a rendeltetési helyükre, a Balatonra

– mondta Siklós Gabriella. Erre a Magyar Turisztikai Ügynökségtől kapott megbízást az OVF – tette hozzá szóvivő.

A közelmúltban helyszíni bejárást tartottak az érintett szervezetek képviselőivel a Sió-csatorna aktuális állapotának megismerésére, hiszen az elvégzett mederrendezési munkák óta megváltozott a környezet. Számos hajózási akadályt találtak, ezek eltávolításán még munkálkodnak a vállalkozók.

Pixabay

Még június 13-án megkezdték az óvatos vízeresztést a Balatonból a Sió-zsilipen keresztül, mivel a tó vízállása elérte, sőt valamivel meg is haladta a szabályozási szintet. A vízeresztés mértéke jelenleg percenként egy köbméter, és ekörül marad a héten, a továbbiakról még nincsenek információk.

A hajók – köztük a Balatoni Hajózási Zrt. 5,7 milliárd forintból elkészült két új kompja és két új katamaránja – várakoznak régóta kellő vízeresztésre, hogy eljussanak a Balatonra a Sión keresztül.

A Sió-csatorna a Balaton vízszintszabályozását biztosítja, összeköttetést teremt a Balaton és a Duna között. A siófoki kikötőtől indul és mintegy 120 kilométer után jut el a Dunához Szekszárdtól északra, a Gemenci erdőnél.

Kapcsolódó
Így néz ki majd az új Sió-zsilip
Idén júliusban kezdtek hozzá a régi Sió-zsilip bontásához, a tervek szerint az új 2023 őszére készül el.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik