Mozaik

100 éve született a világ leghűségesebb kutyája

Unknown - Yahoo Auctions
Unknown - Yahoo Auctions

Várni fogok rád, bármeddig is tart.

Röviden így lehetnek összefoglalni Hacsikó, a világ leghűségesebb kutyájának a történetét, aki egy japán vasútállomáson várakozott közel tíz éven át, miután a gazdája elhunyt, írja a BBC.

Hacsikó 1923 novemberében született. Ő egy Akita Inu volt, ami Japán legősibb és legnépszerűbb kutyafajtája is egyben. Egykor arra képezték ki őket, hogy vaddisznókra vadásszanak. Ezzel együtt nyugodt és intelligens ebek, és rendkívül engedelmesek a gazdájuknak.

Abban a évben, amikor Hacsikó megszületett, Hidesaburo Ueno neves agrárprofesszor megkérte az egyik tanítványát, hogy keressen neki egy Akita kölyköt. Így leltek egymásra, Hacsikó 1924. január 15-én érkezett meg gazdája otthonába, borzalmas állapotban, de fél év intenzív gondoskodásnak hála felépült.

Wikimedia Commons

A Hacsi nevet kapta, ami japánul nyolcat jelent, a Kó a neve végén egyfajta fokozás, amit Ueno diákjai ragasztottak az állatra.

Ueno hetente néhányszor vonattal ment dolgozni, ahova elkísérte mindhárom kutyája, köztük Hacsikó is. Ott vártak estig, amíg haza nem ér.

1925. május 21-én, 16 hónappal azután, hogy kutya és gazdája egymásra talált, a férfi agyvérzésben elhunyt. Hacsikó a következő néhány hónapot különböző családoknál töltötte, végül Ueno kertészénél lelt új otthonra azon a környéken, ahol korábban is élt. Ezt követően minden nap kiment a vasútállomásra, akár sütött a nap, akár esett az eső.

Wikimedia Commons

A kutyának 1932 októberében országosan híre ment, amikor a Tokyo Asahi Shimbun című lap megírta a történetét. A japánok szerint Hacsikó megtanította velük azt az értéket, mi is az, amikor megbízunk másokban.

1935. március 8-án Hacsikó elpusztult, ami egész Japánban a címlapokra került. Az ezt követő napokban több ezren látogattak el a sírjához.

Wikimedia Commons

Emlékére a tokiói Shibuya állomásnál szobrot is emeltek. Megkérdőjelezhetetlen odaadásával máig a japánok példaképe. Idén programsorozatot is szerveznek születésének 100 éves évfordulójára.

Yoko Miwa / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Kapcsolódó
Betiltottak majdnem minden kutyafajtát Egyiptomban
10 kutyafajtán kívül a többi házikedvencet elkobozzák.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik