Mozaik

Szép summát fizetnek a diákmunkásoknak a Balatonon

Pixabay
Pixabay
Menők a fesztiválok és a strandok.

Továbbra is a Balatonnál és Budapesten a legmagasabbak a diákmunka órabérek – írta a Hírbalaton a HR Portálra hivatkozva.

Évente mintegy kétszázezer diák dolgozik Magyarországon, idén 5 százalékkal esett vissza a diákmunkások iránti kereslet.

Az órabérek továbbra is a Balatonnál és Budapesten a legmagasabbak, a legnépszerűbbek a fesztiválos, strandos, szabadidőparkbeli és szállodai munkák. A Balatonnál kecsegtető az is, hogy a munkásoknak gyakran szállást is biztosítanak a cégek.

A diákok többsége, 140-150 ezren iskolaszövetkezeteken keresztül vállal munkát. A fiatalok körében idén is nagyon mennek a fesztiválos, strandos, szabadidőparkos munkák mellett az árufeltöltés és az eladói munka is népszerű.

Jóval kevesebben vállalják be a nehéz fizikai munkát, a gyári és a mezőgazdasági munka továbbra sem vonzza a diákokat.

A Balaton és a főváros mellett Észak-Dunántúlon is jól lehet az átlaghoz képest keresni. Ezeken a területeken az átlagos órabér 1800-2000 forint, sőt, aki egy idegen nyelvet jól beszél, ennél magasabb fizetést is zsebre tehet.

A diákok a legkevesebbet a Dél-Dunántúlon és az Alföldön kapják a munkáért, az órabér ott 1400-1500 forint. Ennél magasabb bért Kelet-Magyarországon csak a Tisza-tónál és Hajdúszoboszlón szurkolnak le a diákmunkért.

A jogszabály szerint 2023-ban az óránként fizetendő minimálbér bruttó 1334 forint, ennél kevesebbet nem fizethetnek a munkaadók a fiataloknak.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik