Mozaik

100-200 otthon tartott Bennett-kenguru élhet Magyarországon

Getty Images
Getty Images

Múlt pénteken egy kenguru ugrált Budapest 18. kerületében, az állatot végül Bíró József, a Magyarországi Díszállat-kereskedők és Tápforgalmazók egyesületének elnöke kapta el, méghozzá a faroktövénél fogva.

Bíró az nlc.hu megkeresésére most arról beszélt, mivel a Bennett-kengurut – más néven: vörösnyakú wallabyt – még regisztrálni sem kell, pontosan nem lehet megmondani, hány otthon tartott példány élhet Magyarországon.Ő úgy saccol, 100-200 állatról lehet szó.

Mint fogalmazott, népszerűségük annak köszönhető, hogy relatíve olcsók, nem veszélyesek, tartásukhoz nem kell engedély és különleges körülményeket sem igényelnek. Egy nagyobb területű, füves-fás, nyugodt kert két méter magas kerítéssel körbevéve már megfelelő lehet – mert ha megijednek, hatalmasat tudnak ugrani. Az etetésük is könnyen megoldható, ideális esetben a fákról lemetszett lombot, valamint szemes és szálas takarmányt lehet nekik adni.

Getty Images

Aki kengurut szeretne, az már magyarországi tenyésztőtől is vásárolhat, a másik lehetőség, hogy hazai állatkereskedésen keresztül, külföldön – jellemzően Hollandiában, Belgiumban – tenyésztett állatot vesz. Egy hím 200-300 ezer forintba kerül, míg a nőstények nagyjából kétszer ennyibe – az árak viszont 10-15 éve szinte semmit sem változtak.

Azt szoktam mondani, hogy az otthon tartott kenguru egy rohadt drága tengerimalac. Nagyjából annyira okos és annyit tud, legelészik, néz bután, jópofa és egzotikus, de tévedés azt hinni, hogy olyan lesz, mint egy kutya. Mondjuk ökofűnyírónak ideális a kertekbe

– magyarázta a Bennett-kengurukról Bíró József.

A szakember szerint az emberek azért is szeretik itthon a kengurukat, mert nálunk nincs semmilyen hozzá hasonló állat, ezért mindig is kuriózum marad, és ez sokakat megfog. Viszont az utóbbi időben felhígult a tartók közössége – teszi hozzá Bíró József –, nem mindenki biztosít megfelelő körülményeket az állatnak, bár a felelős állattartás fajtól független probléma Magyarországon.

Kapcsolódó
Kengurunak hitték a Békéscsabán kóborló pampanyulat
Hátsó lábai nagyon erősek, ha menekülnie kell, hatalmasat ugrik a segítségükkel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik