Mozaik

Haltetemek borították el a Duna-Tisza-csatornát

Facebook / Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség
Facebook / Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség
Gyorsan cselekedtek az illetékesek.

Szórványos halpusztulást észleltek a Duna-Tisza-csatornán – írta a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség.

A halőri szolgálat 2023. július 17-én a Duna-Tisza-csatorna középső szakaszán szórványos halpusztulást észlelt. A közeli szennyvíztelep befolyója alatt elsősorban csukák és keszegek tetemeit találták meg a horgászok.

Facebook / Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Az adott szakaszon teljes keresztmetszetben elburjánzott a vízi növényzet, a sűrű hínárszőnyeg teljesen meggátolja az egyébként is csekély vízáramlást. A meleg és a közeli szennyvíztelepből kifolyó (tisztított) szennyvizében található magas szervesanyag-tartalom kedvező feltételeket teremtett a vegetáció berobbanásának.

A dús növényzet nappal ugyan oxigént termel, de a sötétség beállta után maga is oxigénfogyasztóvá válik, és kora hajnalra oxigénhiányos állapotot képes előidézni.

Facebook / Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

A horgászok jelezték a túlburjánzó vegetáció okozta gondot a KDVVIZIG szakembereinek, akik vízminőségvédelmi fokozat elrendelése mellett felvonultak a területre, és megritkították a hínármezőt.

Kihelyeznek egy mobil levegőztető állomást is, amely a szükséges mennyiségű oxigén pótlásáról gondoskodik majd a kritikus időszakban.

Kapcsolódó
Halpusztulást észleltek a Tisza-tóban
A tavaszi halpusztulás sajnos rendszeresen előfordul, több okra vezethető vissza.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik