Mozaik

Fehér doktorhal akadt a magyar pecás horgára

Ismét egy pecás fordult segítségért a Magyar Haltani Társasághoz (MHTT), miután véleménye szerint egy pigmenthiánnyal küzdő compót fogott egy tóban, ugyanakkor megerősítést kért hozzá a szakértőktől.

Az MHHT-tól ezt meg is kapta, ugyanis jól tippelt. A válaszban az állt,

a hal szerintünk is egy pigmenthiányos compó (Tinca tinca). Fehér színe alapján könnyen rámondhatnánk, hogy albínó, de valójában nem az, mert a pigmenthiánya csak részleges. Méghozzá azért nem az, ugyanis a gyöngyházfényű guanin mindenütt megvan a bőrében, és a szeme is sötét a melanintól.

Hozzátették, emellett bőrének a szerkezete, fényelnyelő és fényvisszaverő képessége is eltér a megszokottól, ezért az ezeknek tulajdonítható zöldesen aranyló struktúrszínezet sem látható – fogalmazott az MHTT.

A pecaverzum.hu cikkében emlékeztet, a halakban normál esetben négy festékanyag tud szintetizálódni: a fekete melanin, a gyöngyházfényű guanin, a narancsszínű xantofill és a vörös színű eritrofill. Az albínókban ezek egyike sincs meg, azokat a színanyagok teljes hiánya jellemzi.

Mint írják, a compót sokan ismerik cigányhalként vagy doktorhalként is. Utóbbi elnevezését onnan kapta, hogy a hiedelem szerint a nyálkája gyógyító hatással bír. Népi megfigyelések szerint a sérült halak előszeretettel dörgölőztek a compóhoz, mert nyálkája segítette a sebek gyógyulását.

Őshonos magyar hal, sokak szerint a legszebb. Sűrű szövésű, apró barna pikkelyzete, vörös/narancssárga szeme van, mellé sötét úszói. Pár évtizede szinte mindenhol lehetett fogni, ma már ritka zsákmány.

Kapcsolódó
Vége lehet az őshonos halak egyeduralmának a hazai tavakban?
Érdemes átgondolni a változtatást a horgász szövetség elnökhelyettese szerint.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik