Virágzó vidékünk

Haldoktorok lepték el a Maconkai-tavat

facebook/Maconkai-víztározó és tórendszere
facebook/Maconkai-víztározó és tórendszere
452 kilogramm compót telepítettek a horgászok nagy örömére.

Az ország egyik legnépszerűbb horgászparadicsoma, a Mátra lábánál elterülő Maconkai-víztározó és tórendszere az év minden részében ontja magából a halakat, köztük a kapitális példányokat.

A tározó halászati hasznosítója a Bátonyterenye-Maconka Szabadidő és Sporthorgász Egyesület nagy gondot fordít a tórendszer fenntartására, üzemeltetésére, ezen belül a rendszeres haltelepítésekre is. E folyamat keretében a napokban 452 kilogramm haldoktort, azaz compót telepítettek Maconkán.

Hosszas szervezés után, sokak kívánságára összesen 452 kg válogatott compó érkezett Maconkára. A Rekord-tóba 60 db 1,80-2,80 kg közötti haldoktor került be, 122 kg összsúlyban, 2 kg feletti átlaggal! A fő tározótérbe 103 kg, a III. tórészletbe 102 kg, az előtározóba 101 kg, a IV. és VI. tórészletekbe 12-12 kg került telepítésre, ezen esetekben az átlag 1,2 kg/db volt. Bízunk abban, hogy sok horgásznak szereznek majd örömet ezek a remek példányok is a jövőben

– írták Facebook oldalukon.

Compó, a haldoktor

Számos legenda – vagy inkább babona – szerint a compó nyálkája gyógyító hatású. A régi görög és római szerzők szerint is a compó nyálkája – orvosság.

 

Ennek a nyálkának a néphit is gyógyító erőt tulajdonított. A népi megfigyelés szerint a sérült halak előszeretettel dörgölőztek a compóhoz, aminek a nyálkája elősegítette a sebek begyógyulását. Hogy ez mennyire igaz, nehéz eldönteni, a régi halászemberektől mindenesetre megkapta a doktori címet.

 

Óvatos, a fényt kerülő halfaj, napközben rendszerint a fenékre húzódik, és csak szürkületkor élénkül meg. Az iszapban keresgéli szúnyoglárvákból, férgekből és csigákból álló táplálékát, de növényeket is fogyaszt. A telet az iszapba ásva tölti.

A compó 2016-ban elnyerte az “Év hala” címet.

Kapcsolódó
Ilyen ritka halnak egy világbajnok is tud örülni
Pár évtizede szinte mindenhol lehetett fogni, ma már ritka zsákmány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik