Virágzó vidékünk

52 halfaj csábítja Maconkára a horgászokat

80 kilós harcsát is fogtak már, de megakasztottak egy 16 kilós itáliai tokot is.

A Mátra hegység lábainál elterülő Maconkai-víztározó és tórendszere az elmúlt közel két évtizedben a természetközeli, családbarát horgászturizmus és a minőségi versenysport fellegvára lett. Nincs mit csodálkozni ezen, mert a csodálatos környezet, a bőséges és sokszínű, rekordfogásokban gazdag halállomány nagy vonzerőt jelent a horgászoknak.

maconka3

A tórendszert üzemeltető Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület nonprofit szervezetként bevételeit 100 %-ban a napi fenntartásba, a folyamatos halasításba forgatja vissza. Van is választék: itt 52 féle halfaj kifogásában reménykedhetnek a pecások.

Víz alatti világ

A Maconkai-tónál 52 ismert halfaj és önálló változat, köztük különlegességek – így többféle koi-ponty, lapátméretű dévér, compó, aranykárász, jászkeszeg, csíkos sügér, pisztrángsügér, pettyes harcsa, márna, tokfélék, kecsege, angolna, menyhal – várja a horgászokat. A tervszerű halgazdálkodásnak köszönhetően a süllő és a csuka állománya a vízterületen hosszabb távon egyensúlyban van. Külön vonzerő a sok száz, 10 kg-ot meghaladó rekordlistás példány, vagy a 23 féle pontyváltozat, melyekre nincs fajlagos tilalom.

maconka4

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az impozáns horgászterület a 2002-ben átadott, 50 %-os területnövekedést jelentő bővítés, majd a 2011-ben befejeződött környezetvédelmi-vízügyi mintaprojekt megvalósításával a Maconkai-tó immár Nógrád megye legnagyobb felületű tórendszere.

E mintaprojekt eredményeként a tó tározó szigetekkel és félszigetekkel tarkított, emelt szintű előtározóval, külön horgásztatható tórészletekkel, öblökkel és két – közte egy 700 méteres nemzetközi – versenypályával is rendelkező természetközeli, optimalizált vizes élőhellyé alakult át.

maconka5

2014-ben nyílt meg az Élmény-tó

Ezen a részen maximum 10 horgásznak tudnak színes élményeket biztosítani: itt a finom szerelékes horgászat és a mikropergetés, valamint a legyezés támogatott; előbbinél a csodás koi állomány, utóbbinál a csapó-, csíkos- és fekete sügerek, valamint a kősüllők a fő célhalak. Az Élmény-tó gyermekek számára felnőtt kísérettel látogatható.

Rekordok

2014-ben 81,5 kilogrammos harcsa akadt horogra. Bár kisebb súlyú, de mégis rekord a 2015-ben megakasztott 0,63 kg-os csapó sügér. Idén is több rekord született, köztük egy 13,92 kg-os koi ponty, egy 16,15 kg-os itáliai tok és egy 2,55 kg-os vicsege szerepel a listán.

Maconkán évente 16-20 nagyobb versenyre is sor kerül, köztük Európa Kupára, országos bajnokságokra és nemzetközi versenyekre.

Erdei Zsolt, profi ökölvívó világbajnokunk a horgászat nagy szerelmese, aki többször járt Maconkán, és sikerélményekkel térhetett haza
Erdei Zsolt, profi ökölvívó világbajnokunk a horgászat nagy szerelmese, aki többször járt Maconkán, és szép fogási eredményeket mondhat magáénak – A fotón éppen egy 10 kilós, általa megakasztott csukát tart a kezében

Fotók: haldorado.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik