Mozaik

Beigazolódott a jóslat: megjelent az ázsiai lódarázs Magyarországon

Getty Images
Getty Images

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) európai terjeszkedése végül elérte Magyarországot, közölte Facebok-oldalán a Magyar Természettudományi Múzeum.

Ahogy azt egy korábbi közleményükben már előrejelezték, a faj hazai megjelenése várható volt, és az elmúlt napokban Márta Tamás kimlei méhész megfigyelte és befogta az első hazai példányokat. Két bizonyítópéldány az Országos Magyar Méhészeti Egyesület segítségével máris a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményébe került, és a faj hazai megjelenésének tudományos folyóiratban való publikálása is folyamatban van.

Az ázsiai lódarazsat (Vespa velutina) 2004-ben hurcolták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában. Évről évre közeledett Magyarország felé, végül ideért.

Pánikra azonban nincs ok: ez a faj valamivel kisebb termetű (2,5–3 cm), mint a nálunk élő európai lódarázs (Vespa crabro), és nem agresszívabb, mint az őshonos társas darázsfajaink.

Lakossági, közegészségügyi szempontból a hazai faunában való jelenléte lényegi különbséget nem fog okozni.

Sajnos azonban az ázsiai lódarázs előszeretettel vadászik háziméhekre, így szükségtelen félelem és félelemkeltés helyett szorítsunk inkább a hazai méhészeknek, hogy a faj megjelenése minél kevesebb kárt okozzon nekik és a beporzó rovaroknak

– fogalmaztak.

A félelemkeltés elkerülése érdekében fontos kiemelni, hogy az ázsiai lódarazsat, vagyis a Vespa velutina-t ne keverjük össze az óriás lódarázzsal (Vespa mandarinia), amely darázsfaj szintén Ázsiában él, és tényleg hatalmas (akár 5–6 cm), de sosem telepedett meg Európában.

Kapcsolódó
Kevésbé ismert, pedig igazi csodaszer a méhpempő
Számtalan jótékony hatása van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik