Kertünk-Portánk

Ha ritkábban nyírjuk a füvet, segíthetünk a beporzóknak

Pixabay
Pixabay
Nem lusta, hanem okos az a kertész, aki hosszabbra hagyja a pázsitot.

Május végéig tart, de egész évben megfontolandó egy értékes kihívás célkitűzése – írták egy bejegyzésben.

A természet iránt felelősséget érző kertbarátokat szólítja meg a “Vágatlan május challenge” akciója. A résztvevők célja, hogy ráirányítsák az emberek figyelmét a beporzó rovarok fontosságára.

A pázsit sok hobbikertész számára szent és sérthetetlen, ezért sok szeretettel, lelkiismeretesen gondozzák és nyírják. A gyakori fűnyírás azonban nem tesz jót a kertben lakó állatoknak.

Pixabay

A májusra meghirdetett, de tavasztól őszig aktuális kampány arra kéri a hobbikertészeket, hogy “hagyják pihenni” a fűnyírót.

A kezdeményezők szerint számos oka van az akció létjogosultságának, többek között:

  • Most kezdenek igazán beindulni a virágok, és az újonnan kikelt beporzóknak szükségük van energiára.
  • A virágjárók fogyatkoznak az egész világon, de ha több életteret, táplálékot biztosítunk nekik, valamint elhagyjuk a vegyszerek használatát, akkor ez megállítható.
  • A biodiverzitás a sokszínűség az élet alapja. Minél többféle növény jelenik meg, annál több faj talál élelmet vagy éppen menedéket magának.
  • A magasabbra hagyott fű hűsíti a talajt, ezzel együtt a környezetét is. Nem kell annyit locsolni sem, nem ég ki és, több széndioxidot nyel el mint az 5 centiméternél rövidebb.
  • A természetet ha kicsit hagyjuk kibontakozni, csodákat láthatunk, nem csak néhány szebb vadvirág, hanem akár védett növények is megjelenhetnek, és olyan fajok is beköltözhetnek a nem háborgatott helyekre akikre nagy szükségünk lehet a növényeink védelme érdekében.
  • Már az is izgalmas lehet, ha csak a fűnek egy részét nem nyírjuk le, vagy utakat vágunk bele.

A “virágjárók” azoknak a rovaroknak a találó elnevezése, amelyek virágokat poroznak be, ilyenek a méhek, darazsak, legyek, lepkék, vagy akár egy kitinpáncélos rózsabogár. Az egész világon drasztikusan megfogyatkozott a számuk, ez a mezőgazdaság mellett a táplálékláncban is komoly gondot okozhat.

Pixabay

A természetvédők szerint azért kell első lépésben növényeket ültetni, hogy segítsük a virágjárók túlélését. Építhetünk számukra akár rovarhoteleket is, amiben menedéket találnak a városi környezetben.

A hasznos kis rovaroknak a méhlegelőkön virágzó vadnövényekkel, réti növénytársulásokkal kedvezhetünk, a helyi klímára jellemző flóraelemek, a pompás vadvirágok segíthetik az életben maradásukat.

Kapcsolódó
Méhecske hotelekkel segíthetjük és védhetjük a magányos beporzókat
A beporzó rovarok védelmének érdekében darázsgarázsok elhelyezésére biztatnak a természetvédők.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik