Kertünk-Portánk

Nélkülük nincs élet: ma van a beporzók napja

Hermann Kollinger/pixabay
Hermann Kollinger/pixabay
Ha szeretünk kirándulni, ha van kiskertünk vagy virágcserép a teraszon, ha szeretjük a gyümölcsöt, a mézet, vagy ha van egyetlen gyümölcsfa is a környezetünkben, akkor mindannyiunk ünnepe március 10-e, a beporzók napja.

2018-ban magánkezdeményezéssel indult útjára Magyarországon a beporzók napja, melynek napját március 10-ikében határozták meg.

Meghirdetésekor támogatóként sorakoztak fel mögötte a tudományos élet, a civil szervezetek, a közoktatás és a média érdekelt képviselői. A kezdeményezés a beporzók szorgos munkájának ünneplésére, segítésére és védelmére szólítja fel a társadalmat.

Kapcsolódó
Menedéket kínálnak az erdők a beporzóknak
Számos beporzónak szüksége van az erdőkre a költéshez és táplálékhoz is.

A javaslat hátterében a rovarvilág és a beporzást végző rovarok világszerte, de elsősorban az északi féltekén tapasztalt pusztulása, azaz a konkrét természetvédelmi probléma és annak orvoslása, illetve a lakossági cselekvésből származó környezeti nevelési lehetősége állt.

A beporzók pusztulásának legfőbb okai a nagyüzemi, iparosodott mezőgazdaság – élőhelyek eltűnése, feldarabolódása, vegyszerhasználat – és a klímaváltozás, tehát globális és ipari léptékű változások.

Ilyen körülmények közepette is egyszerű, lakossági módszerekkel a beporzó rovarok védelmében, életlehetőségeinek javításában jelentős lépések tehetők, nem utolsósorban a sok ember számára kellemetlen rovarok hasznosságát a beporzók példáján keresztül szemléletesen és hatékonyan lehet ismertetni, elfogadottá tenni.

Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású. Általánosságban a termesztett növények kétharmadát, élelmiszereink egyharmadát – azaz mindennapi ételünk egyharmadát – köszönhetjük nekik, nélkülük elképzelhetetlen emberhez méltó élet a Földön.

Kapcsolódó

A beporzók napjának szellemisége annyiban különbözik a méhek napjától (április 30.) és a méhek világnapjától (május 20.), hogy a mérsékelt égövben sem csak a háziméhre, a méhalkatúakra koncentrál, hanem minden beporzó szervezetre, hazánkban elsősorban rovarokra.

A virágos növények és mi ezer szállal vagyunk összekötve  a babtól a baracklekvárig, a bútorfától a biodízelig. Nem feledhető az a sok öröm sem, amit a beporzóknak köszönhetünk: az illatos, tarka virágos réteket, egy szép csokor virágot is.

A sok beporzó és egyéb rovar azért is kell, hogy legyen madárdal, és ne kelljen sokáig szagolni, amit nem szeretnénk.

Ha szeretünk kirándulni, ha van kiskertünk vagy virágcserép a teraszon, ha szeretjük a gyümölcsöt, a mézet, vagy ha van egyetlen gyümölcsfa is a környezetünkben, akkor mindannyiunk ünnepe március 10-e, a beporzók napja.

Hívjuk fel mindenki figyelmét a természet szépségére, összefüggéseire, és segítsünk megőrizni ezt a csodát önmagáért, magunkért is!

Kapcsolódó
Hivatalosan is a méhek a legfontosabb élőlények a Földön
Az Eartwatch Institute mondta ki az igazságot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik