Mozaik

Menedéket kínálnak az erdők a beporzóknak

Számos beporzónak szüksége van az erdőkre a költéshez és táplálékhoz is.

Az erdők és fák kulcsfontosságúak a méhek, pillangók és más beporzók munkájában, ezért az élőhelyek eltűnésének azonnal gátat kell szabni a biológiai sokféleség megóvásáért – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentésében.

Hivatalosan is a méhek a legfontosabb élőlények a Földön
Az Eartwatch Institute mondta ki az igazságot.

A FAO és a Biodiversity International közös jelentésének célja, hogy felhívja a figyelmet az erdei beporzók fontos szerepére és munkájára az erdőgazdálkodók, tájtervezők és földhasználati döntéshozók körében.

Az erdők adnak otthont a vadméheknek, a denevéreknek, a pillangóknak és még egy sor már beporzónak, akik alapvető fontosságúak az ökoszisztémák megóvásában, a biológiai sokféleségben és a növénytermesztésben, vagyis a mi élelmezésünkben

– mondta Tiina Vahanen, a FAO erdészeti osztályának vezetője.

A beporzók csökkenése kihat az erdők megújulására, csökkenti az erdei fák genetikai sokféleségét, ellenálló és alkalmazkodóképességét.

Számos beporzónak szüksége van az erdőkre a költéshez és táplálékhoz. Azonban, ahogy a jelentés megjegyzi, az erdők eltűnése és a táj átalakulása a klímaváltozással együtt átalakította a szerepüket, kihatva az ökoszisztéma fenntarthatóságára, az élelmezés- és létbiztonságra.

A vadon élő növények mintegy 88%-a, a haszonnövények 70%-a állati beporzású

– jegyzi meg a jelentés.

Amikor a méhek és más rovarok áthordják a pollent egyik növényről a másikra, ezzel nem csupán a gyümölcsöket, olajos magokat, és haszonnövényeinket biztosítják, hanem a nagyobb változatosságot és magasabb minőséget is.

Fotó: Pixabay

A földhasználat és talajgazdálkodás változása felszabdalhatják és tönkre tehetik élőhelyüket. A jelentés szerint a vad beporzók áldásos munkája nem helyettesíthető a házi méh révén.

Ha a szelektív fakitermelés és a ritkítás a facsoportok heterogenitásának megtartásával történik, azzal nagy szívességet teszünk a beporzóknak és más erdei életközösségeknek

– mondta Damien Bertrand, a jelentés társszerzője.

A FAO jelentés több mint 35 esetet mutat be, köztük Brazília példáját, ahol a méhek és erdők sokfélesége kifejezetten pozitív hatással volt a kávészektorra, továbbá Costa Ricáét, ahol egyes méhfajok csak az erdőkben találhatók.

Újrahasznosítják a műanyagot a vadon élő méhek
Szinte hihetetlen, de a fészkek építéséhez szedik össze.

Habár a városok terjedése a beporzók számának csökkenését hozta magával, a városi élőhelyek is számtalan beporzó fajnak adnak otthont, olykor még nagyobb sokféleséget felmutatva mint máshol. Ezért a városi erdőgazdálkodás más előnyei mellett fontos szerepet játszhat a beporzó-közösségek fenntartásában a városkörnyéki térségekben.

A jelentéssel része a FAO és az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) előkészítő munkájának az ENSZ ökoszisztéma-helyreállítás évtizedére, amelyre a 2020 utáni időszak globális biodiverzitás keretprogramjaként tekintenek.

A FAO május 20-án ünnepelte a méhek nemzetközi napját, ráirányítva a figyelmet a méhek és a méhész szektor szerepére a vidéki közösségek életében és az élelmezés és táplálkozás javításában.

Kiemelt kép: Pixabay

Drámaian csökken a beporzó rovarok száma
A becslések szerint a pillangók 53, a bogarak 49, a méhek 46, a legyek 25 százaléka halhat ki az elkövetkező években.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik