Életmód

Kevésbé ismert, pedig igazi csodaszer a méhpempő

pixabay.com
pixabay.com
Számtalan jótékony hatása van.

A mézről köztudott, hogy természetes antibiotikum, ami nagy segítségünkre van a téli megfázásos időszakban, de az év egyéb szakaszaiban is a szervezetünk őre. A méhpempőt azonban sokan nem ismerik, pedig hasonló csodaszer, írja a dietaesfitnesz.hu.

Nem a mézhez, a méhekhez van köze

A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás, szúrós illatú anyag, elsősorban a méhanya tápláléka, de a fiatal méhek táplálására is szolgál. Számtalan összetevő alkotja. Tartalmaz fehérjét, zsiradékot, cukrot, vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimeket, és ezeknek köszönhetően számos jótékony hatással rendelkezik. Fogyasztása kúraszerűen ajánlott.

A méhpempő támogatja az immunrendszert

Olyan hatóanyagot tartalmaz, ami elősegítheti a fehérvérsejtek munkáját, így a szervezetünk könnyebben megszabadulhat a káros baktériumoktól. Vírus és gombaölő hatással bír, így felgyorsíthatja a gyógyulást vírusos vagy gombás eredetű betegségek esetében. Fertőzések, influenza megelőzésére is kiváló.

Gyorsabb gyógyulást biztosít

Számos kultúrában a méhpempő az élet elixírje. Ennek oka, hogy segíti a szervezet újjáépítő funkcióját, így gyorsítva fel a betegségek utáni felépülést. Magas antioxidáns és sejtmegújító hatásának köszönhetően sokat tehet a sebek gyorsabb gyógyulásáért, az idősebbek egészségi állapotának javulásáért, emellett javíthatja a szervezet anyagcsere folyamatait. Étvágyfokozásra is kiváló.

freepik.com

Jobb közérzetet biztosít

Mivel hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez, más gyógynövényekkel együtt alkalmazva megelőzhető a lehangoltság, depresszió, álmatlanság kialakulása, fokozhatja a fizikai aktivitást és a szellemi teljesítőképességet.

A szív barátja

A méhpempővel fokozhatjuk a vérkeringést, melynek köszönhetően csökkenhet az érelmeszesedés és a vérrögök kialakulásának esélye. Vérszegénység esetén is hatékony gyógymód, mivel elősegítheti a vörös vértestek termelődését, és a vérképzésben is fontos szerepe van.

Mozgásszervi panaszokon is segíthet

A méhpempő a fent említett csodás tulajdonságokon túl a mozgásszervi panaszokon is segíthet. Növeli a szervezetben a gyulladásgátló anyagok termelődését, ezért kiegészítő kezelés formájában képes lehet javítani az ízület reumás eredetű gyulladt állapotát. Csonttörés és csontritkulás esetén is érdemes fogyasztani, emellett a porcok helyreállításához is hozzájárulhat, regeneráló hatása révén. Mivel a hormontermelésre is kedvező hatású, a csontritkulás megelőzésében, kezelésében is segíthet.

És van egy jó hírünk azoknak is, akik gyermeket szeretnének

Rendszeres fogyasztásával fokozható azoknak a hormonoknak a termelődése, amelyek elősegítik a peteérést és erősítik a méhnyálkahártyát, így megkönnyítve a beágyazódást. Támogatja azoknak a hormonoknak a termelődését, amelyek megfelelővé alakítják a méhnyálkahártyát a beágyazódáshoz. Emellett a benne található nyomelemek, vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, aminosavak mind hozzájárulhatnak a női szervek egészséges működéséhez.

Kapcsolódó
Apiterápiával segítenek a fájdalommentes gyógyulásban
Magyarországon a méhesház terjed a kaptárlevegőt alkalmazó apiterápiás módszerek közül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik