Mozaik

Képesek felismerni a méhek az emberi arcokat is

pixabay/myriams
pixabay/myriams
Az elmúlt évtizedekben a méheket megfigyelő kutató, Chittka szerint ezek a beporzók olyan egyedi tulajdonsággal rendelkeznek, amelyre a zoológusok sem gondoltak korábban.

Egy méh elméje (The mind of a Bee) címen a napokban jelenik meg Lars Chittka, német etológus és viselkedésökológus kötete -írta a qubit.hu.

Kapcsolódó
Jobb minőségű mérget termelnek a "dühös" méhek
Minél több protein található a méregben, annál magasabb lehet a minősége és a hatékonysága.

A méhek legendásan szorgalmas, hasznos rovarok. Globálisan évi 235 és 577 milliárd dollár közötti értékűre becsülik azoknak a terményeknek, gyümölcsöknek és zöldségeknek az értékét, amelyeket a méhek nélkül nem lehetne megtermelni. A háziméh-családok évente 20 milliárd dollár értékű mézet állítanak elő, a vadon élő méhfajok pedig évi 2 milliárd dollár hasznot hoznak az emberiségnek.

pixabay

Lars Chittka három évtizede tanulmányozza a méhek életét, könyvében a legújabb kutatások eredményeit részletezi. A kutató tanulmánykötetében meglepő dolgokat állapít meg a rovarokról. Többek között azt írja, hogy a kollektív kaptárintelligencia mellett a méheket olyan egyedi tulajdonságok jellemzik, amelyekre korábban senki sem gondolt.

A háziméh (Apis mellifera) egyedeivel végzett kísérletek eredményei azt mutatják, hogy a rovarok egyedenként eltérő mértékben, de képesek a számolásra, az absztrakcióra, az utánzáson alapuló tanulásra vagy az eszközhasználatra.

Chittka azt állítja, hogy a méheknek összetett érzelmeik is vannak, legalábbis számos esetben megfigyelt náluk érzelemszerű állapotokat. Az egyik kísérletében például a virágokról gyűjtő dolgozókat szimulált póktámadásnak tette ki. Megfigyelte, hogy ezt követően az állatok egész viselkedése megváltozott, leszállás előtt hosszasan tétováztak, megvizsgálva minden apró részletet. A változás napokkal később is jellemző volt a méhekre és a legkisebb gyanús jelre inkább továbbálltak. Chittka szerint úgy viselkedtek, mint a poszttraumás stresszt elszenvedő magasabb rendűnek tartott emlősök vagy az emberek.

Jók az emberi arcok felismerésében

A szakember bizonyította, hogy a méhek képesek tervezni és dolgokat elképzelni, miközben felismerik önmagukat, mint a többi méhtől eltérő „egyedi entitást”. Ezeket a következtetéseket a professzor a nőstény dolgozó méhekkel laboratóriumban végzett kísérleteiből vonta le.

Ha egy méhnek valami jól esik, akkor cukorjutalmat kap. Így tanítjuk meg őket például az emberi arcok felismerésére. Mindössze egy-két tucat gyakorlásra volt szükségük ahhoz, hogy  arcfelismerővé váljanak

– magyarázta Lars Chittka.

A szakember közben felismerte, hogy néhány méh kíváncsibb és magabiztosabb, mint a másik. Mindemellett “zseniális” méhekről is beszámolt, amik jobban teljesítettek, mint a kolónia többi tagjai. Ezek a rovarok úgy tanulnak a legjobban, ha megfigyelik, hogy más méhek hogyan teljesítenek sikeresen egy feladatot, így ha egyszer egyetlen egyedet kiképeznek a kolóniában, a készség gyorsan elterjed az összes méhre.

A német ökológus szerint a méhek különleges képességeikkel és tulajdonságaikkal méltán rászolgálnak a védelemre.

Kapcsolódó
Így telik a dolgozó méhek életének 42 napja
A dolgozók csapatjátékosok, egyesült erővel látják el a kaptár fenntartásához szükséges tevékenységeket. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik