Mozaik

Víz után kóborolnak a szárazságban a partimadarak

Szél Antal István / KMNPI
Szél Antal István / KMNPI

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Dévaványai-Ecsegi pusztákon a júliusi nagy meleg hatására a korábbi, rapszodikus esőzésekből megmaradt kisvizek folyamatosan veszítik el vizüket, olvasható az igazgatóság honlapján.

Mint írják: a hónap második felére már csak a csatornákban, rizsföldeken és halastavakban maradt víz.

Szél Antal István / KMNPI

A partimadarak szempontjából a száradó csatornák és a rizsföldek a jelentősek, mivel a Dévaványa környéki halastóegységeknek nyári lecsapolása nincs.

A cikk szerint a bíbicek, piroslábú cankók és nagy godák nyár közepén már a költés utáni kóborlásba kezdtek. A helyenként még nyílt vízzel rendelkező rizsföldeken időnként száz nagy goda is összegyűlik, hasonlóan a bíbicekhez. Ez utóbbiak nem ott táplálkoznak, hanem délben inni, fürdeni, alkonyatkor pedig éjszakázni húznak a kisvizekre. Közöttük néhány nagy póling is előfordul.

Szél Antal István / KMNPI

Kóborolnak a fiatalokkal együtt az adult gólyatöcsök is, amelyeknek közepesen jó volt az idei költési sikerük. A kései vagy másodköltést végző ugartyúkok július közepén még a fészkeken ültek. Megjelentek a vonuló réti, szürke és füstös cankók is, de legnépesebb a pajzsoscankók száz példányt is elérő csapata volt.

A lassú beszáradással a maradék vizek is eltűnnek és a partimadár-világ más területekre telepszik át, zárták a cikket.

Kapcsolódó
Ornitológiai szenzáció: fokozottan védett madárfaj jelent meg Dunavarsányban
A kis csérek jól érzik magukat, fiókájuk is van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik