Mozaik

Útban volt a kínai Nagy Fal, markolóval lerombolták

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Helyrehoztatatlan károkat okoztak az építőmunkások.

Súlyos károkat okoztak a kínai Nagy Fal egy szakaszában azok az építőmunkások, akik markológéppel vágtak utat a híres építményen keresztül Sanhszi tartományban.

A hatóságokat augusztus 24-én értesítették arról, hogy hatalmas lyuk tátong a falon. A helyi rendőrség közleménye szerint egy 38 éves férfit és egy 55 éves nőt vettek őrizetbe a rongálás miatt – írta a BBC News.

A két gyanúsított egy hasadékot szélesített ki markolóval a Nagy Falban, hogy gyorsabban tudjanak átjutni rajta, és ezzel lerövidítsék az útjukat. A rendőrségi közlemény szerint ezzel “helyrehozhatatlan károkat okoztak”.

A fal érintett szakasza Jujü megyében található. A tartományban a kulturális és történelmi örökség részeként védettséget élvez. (MTI)

A Nagy Fal a világ leghosszabb, ember által készített építménye: hivatalos adatok szerint mintegy 8 ezer kilométer hosszan fut, de az összes falszakasz teljes hossza a becslések szerint akár 20 ezer kilométert is elérheti. A különböző szakaszai az i. e. 3. századtól csaknem kétezer éven át épültek, elsősorban északi és nyugati nomád törzsek támadásainak visszaverésére. 1987 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján, 2007-ben a világ hét új csodája közé választották.

Kapcsolódó
Tehénistállónak használták az 500 éves erdélyi templomot
Az erődtemplom Mátyás idejében épült, több szerencsétlenséget túlélt, az utóbbi évtizedekben gyakorlatilag szétloptak minden mozdíthatót a műemlékről, még téglákat is vittek a tolvajok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik