Mozaik

Lefotózták a világ legbizarrabb nászát

Bodzsár Nóra
Bodzsár Nóra
Párosodás közben a nőstény elfogyasztja partnerét.

Olykor nem elég csak nyitott szemmel járni a természetben, szerencse is kell hozzá, hogy különleges pillanatokat tudjunk megfigyelni. Ha pedig éppen a kezünkben van egy fényképezőgép, akkor ezeket a nem mindennapi élményeket meg is tudjuk örökíteni.

Bodzsár Nóra nagy szerelme a természetfotózás. Férjével maguk mögött hagyták a város zajos forgatagát és vidékre költöztek, ahol a természet karnyújtásnyira van tőlük. Házuk körül hatalmas kert terül el, ami a fotós hölgy számára rengeteg élményt és témát ad. A minap is éppen így történt, amikor éber tekintete mellé a szerencse is társult, valamint a fényképezőgépe is éppen kéznél volt, így meg tudta örökíteni a világ egyik legfurcsább nászát.

A Sokszínű Vidék érdeklődésére a természetfotós hölgy számolt be a különleges élményéről.

A minap a természet egyik legkülönösebb nászát sikerült megörökítenem, olyan pillanatot figyelhettem meg a saját kertem barackfáján, amit csak kevesen láthatunk az életben. A jelenet imádkozó sáskák szaporodása, azonban a szokásosnál több résztvevővel. Itt ugyanis a nőstény hátán két párosodni szándékozó hím egyed látható, valamint még előző partnere, akinek maradékát éppen jóízűen fogyasztja a randevú után. Ezáltal fontos aminosavakhoz jut, aminek eredményeként akár kétszer több petét is képes lerakni.

Az ősz beköszöntével a kifejlett imádkozó sáskák nőstény egyedei csak két dologra koncentrálnak. A párzásra és a táplálkozásra, ez a két tevékenység pedig olykor együtt jár.

Bodzsár Nóra

Az imádkozó sáskák násza a kutatók figyelmét is felkeltette. Több ízben is vizsgálták különös szokásukat, hogy magyarázatot kapjanak rá, miért is fogyasztja el párosodás közben a nőstény a partnerét.

Egy 2016-os tanulmány erre pedig választ is adott. Miszerint azok a nőstények, akik kannibalizálták hím partnerüket, lényegesen több tojást termeltek, mint azok, akik nem. Ez pedig arra utal, hogy ez az igencsak furcsa viselkedés növeli a szaporodási siker esélyét.

A párzási találkozások 13-28 százaléka végződik kannibalizmussal, amikor is a nőstény imádkozó sáska leharapja a hím fejét és megeszi. A hímek fejében található egy, a párzó mozgást gátló idegközpont. Amikor a nőstény a párosodás közben hátrafordulva leharapja a hím fejét, ez a gátlás is megszűnik, ezáltal pedig a megtermékenyítés sikeressége is nagyban nő. Majd a párzás végeztével az egész testét elfogyasztja, ezáltal nőstény jelentős fehérje-utánpótláshoz jut. A nőstények által lerakott szürkésbarna színű, 3-4 cm nagyságú petecsomó, más néven kokon telel át. A lárvák május-június folyamán kelnek ki, nagyon hasonlítanak a kifejlett imádkozó sáskára, de kisebbek és szárnyatlanok, többszöri vedlést követően érik el a teljes méretet.

Az imádkozó sáska természetvédelmi oltalom alatt áll. Természetvédelmi értéke 5.000 Ft/egyed.

A cikkben szereplő fotókat Bodzsár Nóra készítette.

Kapcsolódó
Imádkozó sáskát ejtett el egy hatalmas karéjos keresztespók a Bakonyban
Inkább néz ki valami démonkirálynőnek, mint egy bájos pókleánynak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik