Mozaik

Fokozatosan átállítják a Tisza-tó vízszintjét

Facebook / Kötivizig / Tóth Gábor
Facebook / Kötivizig / Tóth Gábor
Pontosan meghatározzák a szükséges vízszintet.

Szakaszosan beállítják a Tisza-tó téli vízszintjét – írta a Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság.

A Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság szeptember 27-én tartotta meg – a tározó hasznosításában érintettek részvételével – hagyományos téli vízszintegyeztető tárgyalását a Kiskörei Szakaszmérnökségen. Az egyeztetésen a vízügyi szakemberek beszámoltak az elmúlt időszak üzemelési tapasztalatairól.

kötivizig.hu

Október 9-én a Tisza-tó Kisköre-felső vízmércén mért 735 + 5 centiméteres vízszintjét a vízjárás figyelembevételével 725 + 5 centiméteres tartományba kezdték beállítani. Az őszi leürítés idén a tervek szerint október 30-án kezdődik.

November 20-21. környékére 560 + 5 centiméteres vízszint állna be a tározóban elvégzendő munkálatok elősegítése miatt, amit december 1-12. között visszaemelnek a 620 centiméteres vízszintre. A KÖTIVIZIG munkatársai a Tisza-tó téli vízszintjének beállításáról részletes ütemtervet készítenek, melyet a későbbiekben tesznek közzé.

A Tisza-tó téli időszakra meghatározott vízszintjének beállítása során évről évre több tízmillió köbméter vizet engednek le a 124 négyzetkilométer vízfelületű tározóból. Erre azért van szükség, hogy megakadályozzák a tavon télen kialakuló jégtakaró partrombolását.

A Sarud és Tiszanána közötti partszakaszok – valamint a tiszaderzsi szűkület – a jég szempontjából a legkritikusabbak. Tiszaderzsnél csupán 600 méter széles a hullámtér, így a magas vízszintnél képződő jégmező felszakadása, a jégzajlás során jelentős jégtorlaszok alakulhatnak ki.

A morfológiai adottságok figyelembevételével meghatározott téli vízszinttartomány beállításával ez a kockázat elfogadható mértékűre csökkenthető.

Kapcsolódó
Leürítették a Tisza-tavat
Azt is közölték, miért volt erre szükség.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik