Mozaik

Újra kifogták Magyarország egyik legnagyobb pontyát

Facebook / Carp Friend Baits
Facebook / Carp Friend Baits
A gigaponty már 44 kiló felett jár.

A közelmúltban ismét lemérték az ország egyik legnagyobb pontyát.

A hatvani “A Beton-tó” halállománya csaknem egyedülálló az országban. Az ország egyik legnagyobb vízfelülettel rendelkező horgásztavát a gigapontyok révén pontyparadicsomnak is nevezik.

A tóból még 2017-ben fogták ki először a magyar rekordnak számító, 40,40 kilós pontyot, melyet akkor a Kukó névre kereszteltek. 2022. május 25-én újra kifogták Kukót, a horgász Bubán László volt, aki már 42,25 kilósan tarthatta kezében a halat. Az óriás növényevőt a fotózás és a mérlegelés után visszaengedték a természetes élőhelyére.

Kukó általában májusban szokott jelentkezni, idén ez másképp történt, október 23-án sikerült egy horgásznak ismét kifogni az óriást.

Még délután érkezett Gyökér Róbert az A Beton tó partjára egy éjszakai horgászatra. Reggel 8-ig tervezte a pecát, mert másnap munkába kellett mennie. Tisztában volt vele, hogy a tóba korábban haltelepítés volt, ezért megpróbálta a kisebb pontyokat elkerülni, és mindkét botot 30 milliméteres CFB bojlival csalizta. A szerelékeket 4 méteres vízmélységben helyezte el.

Este 22 óra körül erős kapás jelentkezett. Amikor Róbert kézbe vette a botot, érezte, hogy ez egy hosszabb fárasztás lesz.

A hal elindult balra, de szerencsére nem volt arra horgásztárs akit zavartam volna, így nem erőltettem a halat, pláne, hogy egy finomabb, 3 méteres bottal horgásztam. A halat 40 perc után pillantottam meg, de ezután még többször visszakért 30-40 méter zsinórt. Itt már tudatosult bennem, hogy a tó legnagyobb pontyával, „Kukó”-val van dolgom. Csak akkor merítettem meg, amikor teljesen kifáradt

– mesélte Gyökér Róbert a Sokszínű vidéknek.

A horgász az előre összeállított fényképezőgépet a külső vakuval és állvánnyal gyorsan kivette a kocsiból, és néhány képet készített a mérlegelés után.

A hal tömegét a szerencsés pecás 44,4 kilóban állapította meg.

Miután az óriásponty visszaengedéséről egy 30 másodperces videót készített, felhívta Horváth Csaba barátját is, aki egyben a horgász szponzora.

Nagyon örült Csabi is a sikernek. Az éjszaka folyamán több kapásom nem volt, de így is jókedvűen tértem reggel haza. Eddig 30 kilogramm felett volt a rekordom, ezt már elég nehéz lesz megdönteni

– fogalmazott a horgász.

Kapcsolódó
Újra kifogták a hatvani horgásztó leghíresebb halát
Kukó általában májusban szokott jelentkezni, évente néhányszor kifogják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik