Bár a nyári viharok több helyen komoly károkat okoztak, összességében idén kedvezően alakult az időjárás a sütőtök termesztéséhez – közölte az MTI-vel a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A jó termés miatt a vásárlóknak nem kell lemondaniuk a vitaminban gazdag növényről, amely túlnyomórészt magyar termelőktől érkezik a boltokba. Sütőtökből az import mennyisége elenyésző, a belföldi termőterület nőtt az előző évhez képest, nagysága eléri az 1626 hektárt. Az évi 35-40 ezer tonnás termés fedezi a belső fogyasztást.
Magyarországon a legelterjedtebb fajta a Nagydobosi, és nem csak egészben, hanem tisztítva, darabolva, konyhakész állapotban szintén lehet sütőtököt vásárolni. Magas karotinoidtartalma miatt a kozmetikaipar is használja, táplálékként pedig értékes vitamin- és ásványianyag-forrás.
A halloween-tök a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona, ám étkezésre nem alkalmas. A dekorációként árult dísztökök sem ehetők, sőt nagy mennyiségben akár mérgezőek is lehetnek.