Kertünk-Portánk

Szabolcs-Szatmár-Beregben terem a legtöbb sütőtök az országban

Pixabay
Pixabay
A sütőtökfogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik.

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.  Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Kapcsolódó
Az ősz pazar vacsorája: céklás-sütőtökös tofu, rozmaringgal és sült dióval
A recept tofu helyett kecskesajttal is pazarul működik.

Hazánkban – a területalapú támogatási adatok szerint – körülbelül 1770 hektáron termesztenek sütőtököt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb a termőterület (több mint 330 hektár), de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van.

Mivel a hazai termelés eléri az éves 35-40 ezer tonnát, így az import elenyésző méretű, ezer tonna alatt volt az elmúlt években.  Magyarországon a sütőtökfogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik.

Az érett sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Ha szeletben vesszük, figyelni kell arra, hogy a húsa szép egységes narancsos színű legyen. Egészben vásárolva pedig ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya.

Kapcsolódó

A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak rövid ideig. Fogyaszthatjuk például sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint a kicsik bébiételként; húsok mellé, párolva kiváló köret.

Mindezeken túl a sütőtök rendkívül jó antioxidáns, és kutatások bebizonyították, hogy véd a tüdőrák kialakulása ellen; a számos jótékony hatással rendelkező élelmiszert az indiánok még kígyómarás ellen is alkalmazták.

Az április végén elvetett magokból október végére fejlődik ki az egyik itthon kedvelt sütőtökfajta, a nagydobosi. Ez a hosszú tenyészidejű csemege kifejezetten kedveli a homokos – a legtöbb haszonnövény számára nem igazán kedvező – talajt. Szürkés héjával és erőteljes izével érezhetően más élményt nyújt, mint többi fajtatársa.

Az igazi nagydobosi kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A-, B1-, B2-, B6-vitamin és folsavtartalmával nemcsak finom, hanem kifejezetten egészséges is.

Kapcsolódó
Keressük a legötletesebb tökös dekorációt
Alkoss kedvedre, fotózd le, küldd el nekünk és nyerj!
Olvasói sztorik