Ha ősz, és a főzésről van szó, akkor ezt a sokszínűséget imádjuk: ahogy a mélyvörös friss cékla találkozik a narancsos színű sütőtökkel a tányérunkon. Az ízek és színek kavalkádja, mintha egy németalföldi festménybe csöppennénk…
Sietős napokra nincs is stílusosabb, egyszerűbb és finomabb egytálétel, mint a céklás-sütőtökös sült tofu, dióval és friss rozmaringgal megbolondítva.
Saját találmány, gondoljuk mi, évek óta ez az október fő kedvence, de hasonló recepteket azért bőven találni a világhálón.
Istenien finom, igazi őszi csemege, nem igényel különösebb főzőtudományt, a hozzávalók is elérhető áron kaphatóak, ráadásul nagyon egészséges. Tesztelhető, akár már ma vacsorára.
Hozzávalók
- 2 db cékla
- 1 közepes sütőtök (vagy fél sütőtök, 2db nagyobb édesburgonya)
- 1-2 darab tofu
- 1 nagy db hagyma
- 2 db fokhagyma
- 5-10 db pucolt dió
- ízlés szerint só, bors, rozmaring és gyömbér
Elkészítése
A céklát meghámozzuk, kockákra vágjuk, főzzük negyed órát. Addig a hagymát és a sütőtököt megpucoljuk, majd felkockázzuk. A wok aljába olajat öntünk, a hagymát üvegesre pirítjuk, apróra összetört diót szórunk bele, aztán beletesszük a felkockázott sütőtököt és a céklát (leszűrve).
Puhára sütjük, fokhagymával, rozmaringgal, kevés borssal és gyömbérrel ízesítjük. Közben időnként az egészet átforgatjuk.
A felszeletelt, megfűszerezett (só, kis bors és rozmaring) tofut tíz percig állni hagyjuk.
Aztán mindkét oldalán egy külön serpenyőben megpirítjuk, majd kivesszük az edényből, és félretesszük. (Jól áll ennek az ízvilágnak a méz is, úgyhogy egy kávéskanálnyit érdemes rácsorgatni sütés közben).
A recept tofu helyett kecskesajttal is pazarul működik. A sütőtök mellé édesburgonyát is felesben használhatunk, így is tökéletes ízvilága lesz.
Címlapfotó: Pais-H. Szilvia