Mozaik

Megrongálták egy turistaút jelzéseit a Kiskunságban

Kiskunsági Nemzet Park/Filotás Zoltán
Kiskunsági Nemzet Park/Filotás Zoltán
A közelmúltban az ÉDOSZ-Kinizsi Természetbarát Sportegyesület tagjai értesítették a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait, hogy az egyesület által létesített túraútvonal jelzéseit ismeretlen személyek átfestették piros X-jelekkel.

Mindez több szempontból is aggályos. Egyrészt civilek áldozatos munkájába rondít bele a rongáló, másrésztől megtéveszti a kirándulókat, hiszen az áthúzott jelzés arra utalhat, hogy itt vége a túraútnak.

A Lakitelek környéki Tőserdőben és az Alpári-réten található turistautakat az ÉDOSZ-Kinizsi Természetbarát Sportegyesület aktivistái mérték fel és jelölték ki még 2022-ben a Kiskunsági Nemzeti Park részterületén az Igazgatóság egyetértésével és támogatásával.

A nemzeti park közleményében kifejti, hogy a jelzett turistautak rendszerét a civil természetjáró mozgalmaknak köszönhetjük, amelyek már a 19. század vége óta – önkéntes munkával – a turistautak kialakításával bejárhatóvá tették Magyarországot, ezzel kirándulóhelyek százait hozták létre. Továbbá turistaházakat és kilátókat, pihenőhelyeket is építettek az erdei utak mentén.

Az elődök tevékenységét ma is folytatják a lelkes utódok, bár azóta sok minden megváltozott. Egy dolog azonban nem: a természetjárók napjainkban is társadalmi munkában végzik tevékenységüket, amely több ezer kilométernyi úthálózat fenntartását jelenti. Mindezek koordinálását és megvalósítását a Magyar Természetjáró Szövetség végzi, valamint nyilvántartja a turistautak hálózatát, illetve szakmai ajánlásokat is kidolgoz.

A rongálások pedig ezt a nagyon hasznos és nemes munkát becsülik le. A megrongált jelzések helyreállítása a tavaszi időszakban várható.

Kapcsolódó
Új turistaút nyílt a Nyírségben
Az útvonalon van egy magasles is, amely kiválóan alkalmas természet- és vadfotózásra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik