Mozaik

Idén emlékéremre kerül a Rubik-kocka és a 13 aradi vértanú is

pixabay
pixabay
Idén 17 tematikában tervez emlékérmét kibocsátani a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely 2024-ben ünnepli alapítása 100. évfordulóját.

Az MNB MTI-nek elküldött tájékoztatása szerint a 2024-es tematikailag és technikailag is sokrétű emlékérmeprogramban hat korábban megkezdett sorozat folytatása is szerepel. Az évfordulók között lesz a Magyar Gyermekorvosok Társasága alapításának 100., a Rubik-kocka feltalálásának 50., Salkaházi Sára születésének 125., a polgári közjegyzőség alapításának 150., valamint az MNB alapításának 100. évfordulója. A tájékoztató szerint a bankintézet centenáriumi emlékérméivel kapcsolatos részleteket az ünnepi évforduló eseménysorozata folyamán teszik közzé.

A Hazai vármegyék és vármegyeszékhelyek sorozatban Baranya vármegye, Pécs címmel jelenik meg érme márciusban, 20 000 forint névértékben ezüst, 3000 forint névértékben színesfém változatban. Magyar származású Nobel-díjasok sorozatban Karikó Katalin biokémikus, Krausz Ferenc fizikus és Oláh György kémikus tiszteltére bocsát ki emlékérmét az MNB.

Ezek mellett 2024-ben tovább bővül az Árpád-házi magyar szentek, a Nemzeti Hauszmann program, a Nemzeti emlékhelyek, valamint Középkori magyar aranyforintok sorozat is.

Emlékérem jelenik meg Kincsem, a magyar versenyló, XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Paralimpiai Játékok, valamint Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és a 13 aradi vértanú címmel. A tervek szerint azt a külpolitikai jelentőségű aktualitást is emlékérme örökíti meg, hogy hazánk tölti be 2024-ben az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét – áll a közleményben.

Kapcsolódó
Emlékéremmel is tisztelegnek a 120 éves halasi csipke előtt
Maga a kész csipke és a készítés technikája is védett, amely csak Kiskunhalason tanulható.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik