Mozaik

Nekiment a környezetvédőknek az ismert természetfilmes

Facebook / Budapest halai
Facebook / Budapest halai
Szendőfi Balázs szerint üzleti érdek mozgatja a ráckevei értékmentőket.

Kikotornának a Ráckevei-Soroksári Duna Balabán-árok nevű szakaszát – írta a Pecaverzum.

Megalakult a Balabán-árokért és Ráckeve Természeti Értékeiért Egyesület, amely szeretné elérni, hogy a Balabán-ároknak, -lagúnának és -csatornának is nevezett vízterület revitalizációja minél hamarabb elkezdődjön.

Szendőfi Balázs független halkutató, természetfilmes elhibázott lépésnek tartja a kezdeményezést, szerinte nem kell „revitalizálni” az érintett területet, inkább természetvédelmi oltalom alá kellene helyezni.

A kezdeményezők szerint a lagúna alacsony vízállásnál lehangoló látvány, és ha nem kezdenek vele semmit, néhány év múlva egészségtelen iszapsáv marad csak a helyén.

Az egyesület együttműködési megállapodást kötött Ráckeve önkormányzatával, amely a hírek szerint támogatja a kezdeményezést. Várják azokat, akik szeretik és meg akarják óvni a természetet, a környéken élnek, oda járnak pihenni vagy kajakozni, kenuzni szoktak a lagúnában, megcsodálva élővilágát, izgalmas látnivalóit.

Évi 24 ezer forint tagdíjat szed az egyesület, e bevételből módszertani tanulmányt készíttet a revitalizációra.

Facebook / Budapest halai

„Ismét azért akarnak valamit »revitalizálni«, hogy aztán többet lehessen keresni belőle csónakkölcsönzéssel” – ez a Budapest halai nevű Facebook-oldal készítőjének, Szendőfi Balázs független halkutatónak a véleménye a kezdeményezésről.

Szendőfi szerint a Balabán-árkot nem kell megmenteni semmitől, mert természeti értékekben jelenleg is gazdag, és tovább gyarapodik.

A marasztalt folyó c. filmjének forgatásakor a kutató hónapokat töltött a víz partján számos felvételt készítve.

Csukák ívását, őshonos halakat a kamerám elé, itt láttam mocsári teknősök tömegét és itt kísértem az RDHSZ széleskárász-anyahalbefogó különítményét fajmegőrzési célú szaporításhoz, melynek során előkerült az általam valaha látott legnagyobb és legszebb széles kárász

– írta Szendőfi Balázs az oldalán.

A természetfilmes szerint a Balabán-árokért és Ráckeve Természeti Értékeiért Egyesületet döntően olyan emberek hozták létre, akik számára a könnyen hajózható, horgászható, kikotort meder a rendezett környezet. A természetvédő úgy tudja, két tagnak is van csónakkölcsönzője a közelben.

Facebook / Budapest halai

Szendőfi figyelmeztet, a kotrás elpusztítaná a mocsári élővilágot, és megnyitná a Balabán-árokba az utat a Duna-ág főmedrében élő inváziós fajok – ezüstkárász, törpeharcsa, amur – előtt.

Felhívom a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség figyelmét, hogy ne engedjenek mondva csinált »revitalizálási« céllal hozzányúlni se a Balabánhoz, se más hasonló RSD-mellékágakhoz, továbbá erősen szorgalmaznám a Balabán-árok mielőbbi természetvédelmi oltalom alá helyezését – a jelenlegi állapotában! Ehhez védett és közösségi jelentőségű fajok előfordulási adatainak serege áll rendelkezésemre

– írta Szendőfi Balázs.

Kapcsolódó
Magyar alkotások a gödöllői filmfesztivál legjobbjai között
Több kategóriában kerültek a díjazottak közé a magyar filmesek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik