Mozaik

Ezrével lőtték a kárókatonákat a Balatonnál

Balatoni Hal
Balatoni Hal
Évről évre egyre több kormoránt lőnek le a Balatonon.

A tavalyi évben összesen 2265 darab nagy kárókatonát lőttek ki több helyszínen – írta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Évek óta ádáz harc folyik a halgazdaságok és a nagy kárókatonák között, erről többször beszámolt a Sokszínű vidék. A tömegesen megjelenő falánk ragadozókat a téli időszakban engedéllyel riaszthatják és gyéríthetik a megfelelő kiképzésben részesült halőrök és vadászok.

A nagy folyóink mentén, valamint a Tisza-tavon és a Balatonon is sok kárt okoznak a halgazdaságoknak a nagytestű madarak, amelyek fejenként naponta fél kiló halat is elfogyasztanak, ám ennél sokkal több uszonyossal végeznek.

Pixabay

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. dolgozói a Balaton partján engedélyezett helyszíneken, valamint a társaság kezelésében lévő tógazdaságokban végeznek riasztást és gyérítést. A Balaton partvonalán az illetékes természetvédelmi hatóságtól kapott engedélynek megfelelően a téli vonulási időszakban végzik a gyérítést, a tó nyílt vizéről továbbra sincs lehetőségük vadászni.

A Társaság kezelésében lévő halastavakon 6 fő egész évben a kormoránok gyérítésével foglalkozik. 2023-ban 465 kormoránt a Balaton-parton sikerült elejteni, a többi 1800 madarat a tógazdaságokban, ahol egész éven át van lehetőség a gyérítésre.

Az éves kilövési számokról a társaság egy diagramot is bemutatott:

balatonihal.hu

A gyérítéseket folyamatosan végzik, az ezzel kapcsolatos információkat, jelzéseket a hivatalos elérhetőségeken (lehetőleg e-mailben) várják az illetékesek.

Fontos tudni, hogy a kis kárókatona védett faj, amelyre nincs lehetőség kilövési engedélyt adni. Ezt azért fontos tisztázni, mert korábban előfordult, hogy a horgászok ezen faj csapatait jelezték a halgazdaság munkatársainak.

A gyérítésről egy rövid videót is készítettek.

Kapcsolódó
Halomra lőtték a kormoránokat a Körösök mentén
Halőrök és vadászok együtt küzdenek a falánk madarakkal.
Olvasói sztorik