Mozaik

Fehér madárritkaság tűnt fel egy nógrádi falu határában

Nagy István
Nagy István
Tollazatában az a különleges, hogy csak nagyon kevés színt visel magán abból, ami egyébként a fajra jellemző.

Már többször is olvastam és hallottam róla, hogy Nógrád vármegyében egy különleges kinézetű egerészölyv él. Hallomásaim szerint több madárfotós és madárbarát próbált már a csodájára járni, több-kevesebb sikerrel. Körülbelül egy éve én is láthattam eme fenséges ragadozót, akinek a fehéres tollruhája szó szerint a tekintetem csalta. A találkozást sajnos dokumentálni nem tudtam, mert hiába, hogy messze volt, de amint érzékelte a mozgást hamar szárnyra kapott a fáról, és pillanatok alatt eltűnt a szemem elől.

A minap Nagy István szerencsével járt, hiszen nem csak, hogy látta a ritka tollazatot viselő ragadozót, de meg is tudta örökíteni, ami egy életre szóló emlék maradt neki, ebben biztos vagyok.

Nagy István

István hobbija az asztrofotózás, mostanában kezdett el érdeklődni a természetfotózás iránt, ez a szerencsés találkozás és nem mindennapi megfigyelési élmény pedig még jobban meghozta hozzá a kedvét.

Mezőkövesdről céges ügyben egy partnerünkhöz mentem Balassagyarmatra autóval. Szügy település előtti vasúti átjáróhoz közeledve láttam jobb kéz felől körülbelül 100 méterre a hófehér madarat az akácos szélső fáján ülve. Már úgy álltam meg az átjáró környékén, hogy könnyen tudjak fotózni az utas oldali ablakot leengedve. Sajnos állvány nem volt nálam, csak kézből tudtam megtámasztás nélkül a 600 mm-es objektívvel fotózni, nem is lett élég éles a kép. Nem ismertem fel a madarat ezért kértem segítséget a Madárhatározó Facebook csoportban, ahol megtudtam, hogy egy igazi ritkaságot sikerült lencsevégre kapni.

– részletezte István a megfigyelés körülményeit a Sokszínű vidéknek.

A madárritkaság – akinek a különleges kinézetét és egyedi megjelenését sokan próbálták már megörökíteni -, egy leucisztikus egerészölyv. A megjelenésében az a különleges, hogy tollazatában csak nagyon kevés színt visel abból, ami egyébként a fajra jellemző. Ilyenkor látszik, hogy vannak olyan esetek, amikor a fotó minőségénél fontosabb az, hogy egyáltalán el tudott készüli a felvétel, ami egy fontos dokumentációt jelent.

Nagy István

Első látásra a leucisztikus madár részlegesen albínónak is tűnhet, de nem szerencsés annak tekinteni, mivel más a genetikai háttér, mint az albinizmus esetén. A leucizmus egy részleges pigmenthiányos állapot, amelyet genetikai rendellenesség okoz. A madaraknál is találkozhatunk festékhiányos állapottal, mely a színanyag képződés vele született zavara, és a csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg, melyet a melanin nevű festékanyag hiánya okoz. Ez a madaraknál a tollak, valamint a csőr színezetében jelenik meg.

Nagy István

Az egerészölyv színezete változó, a sötétbarnától a majdnem fehérig terjed, ami egyedülálló az európai ragadozó madarak között. Világos színű madarak minden populációban előfordulnak, némelyikben szabályosan gyakoriak, ami igen eltérő mintázatokhoz vezet. Sokuk feje, hasa és szárnyának alsó fele fehér. A világos színváltozaton kívül létezik sötét és rőt színű változat is. A sötét színváltozat agyagszínű vagy feketésbarna. Hazánkban általánosan elterjedt, állandó madár. Természetvédelmi értéke 25.000 ft/egyed.

Az alábbi felvételen egy úgymond átlagos kinézetű egerészölyvet lehet látni.

Miskolczi Tímea Panny

Kapcsolódó
Ilyen fehér meggyvágót még nem látott a világ
Alighanem fotótörténeti a madár észlelése, mert hasonló felvételt nem tettek még közzé a természetfotósok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik