Mozaik

Hófehér füsti fecskék keltek ki Jánoshalmán

Tamás Ádám / KNPI
Tamás Ádám / KNPI

Valószínűleg többen vannak, akik láttak már fehér tollakkal is rendelkező fekete rigót, de bejárta már a médiát egy fehér őz fotója is. Ezekben az esetekben leucizmus tapasztalható, vagyis festékhiány van jelen a tollazatban vagy a szőrben. Az albinizmus még ennél is ritkább, írja beszámolójában a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Kapcsolódó
A fehér hollónál is ritkább albínó madarakat találtak a Pilisben
Rendkívül ritka jelenséget figyelhettek meg a kutatók.

2022. május 29-én Zámbó Gábor igazgatóhelyettes a jánoshalmai Déli ASzC Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanüzeme sertésóljainak egyikében egy albínó fiókákat nevelő füsti fecske párt észlelt.

Tamás Ádám / KNPI

Mint fogalmaznak, a helyszínt madártani szakemberek is felkeresték és a fészekben található 5 tollasodó fiókát, – melyek közül csupán kettő bizonyult albínónak – meggyűrűzték. A fiókák gyűrűzésekor az etető szülőmadarakat is megfigyelték, a pár mindkét tagja a fajra jellemző színű tollazattal rendelkezik.

A fecskecsalád még abban is különleges, hogy a fészket a disznóól mennyezetéről lelógó lámpára építették.

A sertéstelepet átvizsgálva kiderült, hogy több albínó fiókás fészek nem található az ólakban, viszont egy stabil, körülbelül 20-25 páros füsti fecske állomány él az épületekben, ami azt mutatja, hogy az állattartásnak a rovarfauna fenntartásán keresztül milyen pozitív hatása van egyes madárfajok, így a füsti fecskék fészkelő-állományára.

Tamás Ádám / KNPI

Az iskola tanüzemének madárbarát vezetői továbbra is figyelemmel kísérik a fecskekolónia életét, különös tekintettel az albínó fiókákat nevelő párra. Elmondásuk szerint már tavaly is fészkelt itt egy füsti fecske pár, melynek egyik tagja fehér volt.

A hazai vonuláskutató táborokban egyébként időről-időre a madárgyűrűzők hálójába akadnak olyan füsti fecskék is, melyek tollazatából hiányzik a melanin nevű festékanyag, ezért a sötét színek nem fedezhetőek fel tollaikon. Alapszínük fakó, sokszor piszkosfehér, vagy krémszínű lesz, ezeket leucisztikus példányoknak nevezik. Ez persze bármely más fajnál is kialakulhat, 2021. novemberben például egy leucisztikus vörös vércsét fotózott a park egyik munkatársa.

A cikk szerint albínó, vagyis hófehér tollazatú és piros íriszű madarak azonban jóval ritkábban kerülnek szem elé a természetben. A pigmenthiány ebben az esetben már a bőrben és a szemekben is jelentkezik.

Kapcsolódó
Újra költ hazánkban a világ legtöbbet és leggyorsabban repülő madara
Bár életmódját és viselkedését tekintve fecskeszerű, nem fecske, valójában nem énekesmadár, hanem a kolibrikkel áll közvetlen rokonságban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik