Mozaik

Rekordév után szezonrekordot döntöttek a Balatonon

BAHART
BAHART
Bebizonyosodott, hogy nem csak főszezonban érdemes a Balatonhoz menni, számos program vár egész évben.

A rekordok évadát zárták a balatoni turizmusban – írta a Balatonica.

A Balatoni Turizmus Szövetség mérlege szerint a Balatonnak van a legjobb sajtója a turisztikai régiók közül. 2023-ban mintegy 60 pihenéssel, utazással kapcsolatos témát juttatott el a sajtóhoz a Balatoni Turizmus Szövetség, amely több mint 200 megjelenést könyvelt el a mértékadó sajtóorgánumokban. Egyéb rekordokkal is szolgált a Balaton.

Nem csak főszezonban érdemes a Balatonhoz menni, hiszen nagyon sok program van mind a négy évszakban, a régió egyre több elsőosztályú kulturális eseményt tud felvonultatni. A négy évszakos Balaton koncepció népszerűsítését a bicikliutak fejlesztése is segítette: a tó körül mintegy 800 kilométer kijelölt kerékpárút, tematikus túrák, applikáción keresztül elérhető útvonaltervek, kerékpárosbarát szállások várják a bringásokat.

Ezenkívül a szállások fejlesztését szolgáló Kisfaludy program, valamint a strandok minősítését és fejlesztését megcélzó projektek segítették a tájékozódást.

BAHART

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2023 decemberében a turisztikai szálláshelyeken országosan 1,1 millió vendég 2,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 16, a vendégéjszakáké 13 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

A balatoni régió kiemelt helyen végzett Magyarországon: a magánszálláshelyen töltött vendégéjszakák húsz százalékát a Balatonnál regisztrálták.

Ahogy korábban a Sokszínű vidék megírta a BAHART tavalyi utasszáma több évtizedes rekordot döntött meg: közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban. Az elmúlt 22 évben nem volt példa ekkora balatoni forgalomra.

A hajók közül kiemelkedett a kompok utasszáma: több mint 1 millió 423 ezren választották a komp szolgáltatást. A szállított kerékpárok száma is jelentősen nőtt, több mint 16%-kal emelkedett az előző évhez képest.

Kapcsolódó
Rekordévet zárt a Balaton a vendégéjszakák számában
A 2019-es rekordév azonos időszakához képest is 11 százalékos volt a növekedés.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik