Mozaik

50 év után terjeszkedik egy halfaj a Tisza-tóban

Magyar Haltani Társaság
Magyar Haltani Társaság

1973 és 2021 között nem észlelték a szilvaorrú keszeget (Vimba vimba) a Tisza-tóban. 2021 óta azonban több alkalommal is előkerült, írja a Pecaverzum a Magyar Haltani Társaság honlapjára hivatkozva.

Juhász Máté halkutató azt írta, 2022. május 30-án ivadékvizsgálatot folytattak a Tiszafüredi-Holt-Tisza egyik öblében, ahol egy szilvaorrú keszeg akadt hálóba, amelyet a kiskörei duzzasztómű üzembe helyezésétől (1973) a Tisza-tóban még csupán egy alkalommal, 2021-ben észleltek, de akkor is a folyómeder egy sodrottabb szakaszáról került elő.

A szilvaorrú keszeg aztán december elején egy másik, szokatlannak mondható élőhelyen is felbukkant, amikor a Horthy-csatorna csendesítő műtárgyába szorult halakat mentettek Tiszaörvényen.

A szilvaorrú keszeg a közepes és nagyobb folyók gyorsabb, dombvidéki szakaszain gyakori, a Tisza-tó lassú, duzzasztott vizében viszont az utóbbi időkig kifejezetten ritkaságnak számított.

2023-ban Sarudnál – a tározótér nyugati szélén áramló Kis-Tisza közelében – újabb két példányt sikerült fogni a törpeharcsa szelekciós halászatához használt apró szemű varsákkal.

A lelőhelyek hínárfélékkel gazdagon benőtt, iszapos medrű állóvízi környezetében az erősebb szelek és az áradások időszakosan gyenge áramlást alakíthatnak ki, talán ez tarthatta helyben ezeket a halakat, amelyek a számukra szokatlan élőhely ellenére is jó kondícióban voltak.

Elképzelhető azonban, hogy a folyóvízi állomány erősödése is ott lehet a hasonló megfigyelések gyakoribbá válásának hátterében

– vonta le a köveztetést Juhász Máté.

Mint arról nemrég írtunk, a Tisza-tó nemcsak érdekes halakat, de titokzatos kutakat is rejt.

Kapcsolódó
Ilyen még sohasem történt a Tisza-tóval
December óta hét árhullám vonult le a Tiszán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik