Mozaik

Megkülönböztető jelzést kaphat Bucsu sztárőzikéje, hogy ne lőjék ki

Illusztráció/Miskolczi Tímea Panny
Illusztráció/Miskolczi Tímea Panny

Alig pár napos korában fogadta örökbe a bucsui Magyar Péter családja Bambinót, az őzike pedig mára felnőtt, így szabadon járhat-kelhet a környéken. Ezzel viszont felmerült a kérdés, hogy nem tartanak-e attól, hogy a vadászok könnyen kilőhetik a szelíd állatot.

A vaol.hu megkeresésére Magyar azt mondta, megfigyelhető, hogy Bambino őket megismeri, és tényleg odamegy hozzájuk, ám az idegenekkel bizalmatlan, első sorban a szagok alapján azonosítja be az embereket. Hasonló a helyzet a kutyákkal is: a „testvérében”, Zsebiben maximálisan megbízik, a többi ebtől viszont távol tartja magát.

Őzikéjük lényegében jó 2-3 hónapja szabadon „bandázhat” a környéken élő őzekkel, és tőlük rengeteg olyan dolgot tanulhat meg, ami fontos lehet az életben maradása szempontjából.

 Szinte naponta jönnek vele el a házunkig az újdonsült haverjai, akik lényegében befogadták a csapatukba. Ettől függetlenül természetesen féltem Bambinót. Nyakörvet nem szeretnék rárakni, mert az beakadhatna a sűrű növényzetbe, így arra jutottam, hogy majd az agancsára teszek valami olyan jelzést, amit a vadászok könnyen észre vehetnek. Talán majd befújom élénk festékkel az agancsot, vagy húzok rá egy színes gumigyűrűt. Persze csak olyan megoldás jöhet számításba, ami nem zavarja semmilyen szempontból sem a kis állatot

– fogalmazott Magyar Péter.

Beszámolt a lapnak arról is, hogy szabályos híresség lett Bucsu környékén Bambino: rengetegen jelezték, hogy szeretnék megnézni, megsimogatni. Erre leginkább szombatonként van lehetőség, mert azt a napot általában a gazdájával tölti a kis őz, azaz mindenhova követi őt.

Kiemelt képünk illusztráció.

Kapcsolódó
Besétált az ajándékboltba egy őzike, de az igazi meglepetés csak ezután következett
Fél óra múlva visszatért, de ekkor már többedmagával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik