Mozaik

300 millió köbméter vizet tároznak az Alföldön

Facebook / kötivizig
Facebook / kötivizig
A vízügyesek a nyári, aszályos időszakokra készülnek.

Gigantikus mennyiségű vizet tároznak a Kötivízig működési területén – íra a Jász-Nagykun Szolnok vármegyi Hírportál.

A vízvisszatartással, tározással a szakemberek az aszályos időszakokra készülnek. A közelmúltban a Sokszínű vidék is írt a Közép-Tisza-vidék területén történő vízvisszatartásról.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén jelenleg a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, tározott vízkészlet meghaladja a 298 millió köbmétert. Ez másfélszerese a február közepén regisztrált értéknek.

A legnagyobb mennyiséget a Tisza-tóban “tárolják”, ez mintegy 240,5 millió köbméter víz. Az árvízi tározók területén 267,5 ezer, míg a hullámtéri tározótereken 1 671 ezer köbméter vizet tartanak vissza.

A Kötivízignél a csatornákban és holtágakban együttesen 23 millió köbméteres vízkészlettel várják a vegetációs időszakot. A Tisza és a Zagyva holtágak ebből 17,3 milliós mennyiséget tesznek ki.

Facebook / kötivizig

A Fegyverneki-, a Kanyari-, a Cserőközi-, a Szajoli-, az Alcsi-, a Cibakházi-, a Tiszaugi- és a Gyova-Mámai Holt-Tisza, valamint a Tehenesi, a Kungyalui-, a Harangzugi és a Halásztelki Túrtő-Harcsási-Holt-Körös, a Tiszakécskei Holt-Tisza, a Szászberki Holt-Zagyva és a Malomzugi Holt-Zagyva tárol vízkészletet.

A halastavakban és horgásztavakban még további 24 millió köbméteres vízkészletet tároznak az üzemeltetők.

Kapcsolódó
Lélegzetelállító látvány a vadonatúj Tisza-Túr víztározó
Elkészült a Tisza-Túr tározó a Tiszán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik