Mozaik

Ma este 8 óra körül érdemes lesz felnézni az égre

Getty Images
Getty Images

Csütörtökön este 8 óra körül érdemes lesz felnézni az égboltra, mert érdekes látványban lehet részünk, szúrta ki a Turista Magazin a Svábhegyi Csillagvizsgáló hírét.

A javaslat szerint először keressük meg a Holdat (a holdsarló ma, azaz március 14-én 25%-osank látszik majd), alatta, körülbelül 11 fokos távolságban trónol a Jupiter, ami -2 magnitúdós fényességgel tündököl. Távcsővel vagy binokulárral a holdjait is láthatjuk. Közöttük nagyjából félúton akár már egy kisebb távcsővel is láthatjuk az Uránuszt. Ha összekötjük a három égitestet, a Hold fölött láthatjuk a 7 csillagból álló Plejádok vagy Fiastyúk csillagképet.

A cikk szerint itt még nincs vége a látnivalók sorának, ugyanis az este folyamán megfigyelhető lesz a Téli Hatszög nevű alakzat is, ami a téli égbolt csillagképeinek a legfényesebb csillagait köti össze: az Ikrek csillagképben látható Polluxot, a Szekeres csillagkép Capelláját, a Bikában látszó Aldeberant, az Orion Rigeljét, a Nagy Kutya Siriusát és a Kis Kutya Procyonját.

Az alakzat közepén a mostanában a hírekben szupernóva-robbanás előtt álló csillagként megjelenő Betelgeuze nevű szuperóriás csillag virít jellegzetes, szabad szemmel is narancssárgás-vörösesnek látszó fényével

– írja a csillagvizsgáló oldala.

Végül, de nem utolsó sorban: ma a 12P/Pons-Brooks üstököst is meg lehet figyelni, az Androméda csillagkép közelében keressük. Ehhez már távcsőre lesz szükségünk.

Kapcsolódó
Először látszott idén hazánkból a sarki fény
Vasárnap este, naplemente után volt látható az aurora borealis.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik