Mozaik

Átadták a világ legmagasabban fekvő csillagvizsgálóját

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
Huszonhat éven át tervezték és építették.

Április 30-án megkezdte működését Chile északi részén, a Chajnantor-fennsíkon a világ legmagasabban fekvő csillagvizsgálója, a Tokiói Egyetem Atacama Obszervatóriuma (TAO).

A 26 évig tervezett és épített obszervatóriumban a Tokiói Egyetem kutatói egy egyedülálló, 6,5 méteres átmérőjű, infravörös hullámhosszra optimalizált teleszkópot telepítettek, amellyel az univerzum természetét és az élet eredetét fogják kutatni. A kutatók abban bíznak, hogy a modern eszköz segítségével akár arra a kérdésre is megtalálhatják a választ, hogy mikor keletkeztek a galaxisok, és mi formálta a jelenlegi szerkezetüket.

A csillagvizsgáló elhelyezkedése az Atacama-sivatagban ideális, mert a térségben a Humboldt-áramlatnak köszönhetően csaknem folyamatosan felhőtlen az ég, ami egyedülálló körülmény a Földön. Az éjszakák 90 százalékában a csillagos ég jól megfigyelhető a különösen tiszta és száraz sivatagi légkörben. A száraz levegő különösen hatékonnyá teszi az infravörös teleszkóppal történő megfigyelést.

A japán tudósok azt is fontos előnynek tartják, hogy a TAO a déli féltekén helyezkedik el, így olyan csillagászati jelenségeket is meg tudnak figyelni, amelyek az északi féltekéről nem láthatók. (MTI)

Kapcsolódó
Álomszép légkörfényt videóztak a Bükkben
Erős zöld légkörfényt fotóztak Répáshután.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik