Mozaik

Gyógynövénnyel kezelte saját sebét egy orángután

wikimedia commons
wikimedia commons
Az akar kuning néven ismert növényt az indonézek gyógyszerként használják.

A világon először fájdalomcsillapító hatású növénnyel kezelte a pofáján lévő sebét egy szumátrai orángután Indonéziában – közölték a németországi Max Planck Institute of Animal Behavior és az indonéziai Universitas Nasional biológusai.

A Rakus nevű orángután megfigyelése során a biológusok észrevették, amint egy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, a hagyományos orvoslásban általánosan használt kúszónövény nedvét fogyasztja, majd többször is nyílt sebére keni azt.

wikimedia commons Az orángután által használt gyógynövény, az akar kuning

Isabelle Laumer, a német etológiai intézet munkatársa szerint Rakus valószínűleg egy szomszédos hímmel folytatott harc során sebesült meg.

Rakus viselkedése szándékosnak tűnt, mivel szelektíven kezelte az arca jobb felén lévő sebet a növényi nedvvel, és más testrészét meg nem

– mondta Laumer.

A tudósok szerint az állat sebe később nem fertőződött el. A kutatók elmondása szerint ez a megfigyelés betekintést nyújthat a sebgyógyászat evolúciós eredetébe.

Az akar kuning néven ismert növényt az indonézek gyógyszerként használják. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, gombaellenes, antioxidáns és egyéb gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. (MTI)

Kapcsolódó
Árván maradt orángután kölykökkel élnek, hogy segítsenek rajtuk
Az erdei iskolában fára mászni is megtanítják őket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik