Mozaik

Fekete víz ömlik az egykor kristálytiszta vizű magyar folyóba

Koromfekete színű a víz Pest vármegye valaha egyik legtisztább vizű élő vízfolyásában, a Tápióban, írja a Blikk.

A lap cikke szerint az elmúlt napokban az egyik tápiószentmártoni Facebook-csoportban borzalmas fotók és videók kerültek ki a folyóról, amibe koromfekete lé ömlik hatalmas mennyiségben. Azt jelenleg nem tudni, mennyire káros ez a szennyezés és mit okoz a vízfolyás élővilágában.

A felháborodott posztokra reagálva az egyik videó alatt a település polgármestere, Györe László a következő tájékoztatást írta ki:

Tisztelt Lakosság! A TRV Zrt. tájékoztatása szerint a szennyvíztelepre olyan anyag került a rendszerből, ami elpusztította a tisztítást ellátó baktériumtörzset. A tisztító újraoltása már folyamatban van! Az esetről a Vízügyi igazgatóság is tud! A mentesítés részeként a szennyeződés szűrésére szalmabálákat tettek a Tápióba.

A Tápió folyó védett terület, amely több halastavat is táplál. Alig néhány évtizede még kristálytiszta vizű, kisebb halakkal teli folyó az elmúlt években fokozatosan elvadult, ennek ellenére még most is egyedülálló élővilágnak ad helyett, melynek két ága Budapesttől nem messze ered Pécel, illetve Isaszeg határában és Tápiószentmártonnál egyesülve később a Zagyvába folyik.

Kapcsolódó
Érdekes lényt sodort partra a víz a Dunakanyarban
Zacskószerű lények alkotják a telepet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik