Mozaik

Szigorú szabályokat hirdettek a Sió-zsilipnél

MTI / Vasvári Tamás
MTI / Vasvári Tamás
Azt kérik a nagykorú látogatóktól, hogy "felelős felnőttként viselkedjenek".

A vízügy elkészítette a házirendet és a látogatási szabályzatot a siófoki Sió-zsilipnél – írta az Infostart a siofok.hu oldalra hivatkozva.

Hamar népszerűvé vált a turisták körében az immár közösségi térként is funkcionáló siófoki Sió-zsilip. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hirdetményeken kéri a látogatók biztonsága érdekében hozott szigorú szabályok betartását. A siofok.hu tette közzé a részletes látogatási szabályozást és a házirendet is.

Összesen 22 szabály betartására szólítják fel a zsiliphez érkezőket.

A közösségi közösségi térre vonatkozó néhány különleges szabály:

  • A 6 éven aluli gyerekek kezét fogniuk kell a szülőknek, kísérőknek. 14 éven aluliak kizárólag felügyelettel látogathatják a zsilipet.
  • Az utakról letérni nem szabad, a zöld területet kizárólag a padok megközelítése érdekében lehet használni.
  • Tízórainkat, uzsonnánkat máshol fogyasszuk el.
  • Nem szabad itt horgászni, állatokat etetni, élelmiszert a vízbe dobálni.
  • Tilos drónozni is.
  • Kutyákat, azaz házi kedvenceket nem lehet az üzem területre bevinni.
  • Tilos hangoskodni.
  • Élményeinket körültekintő módon kell megörökíteni.
  • A látogatók kizárólag a kilátót vehetik igénybe a panoráma megtekintésére.

A Sió-Zsilip

Mivel a Balaton vízszintje jelentősen ingadozott, a XIX. században tervek készültek a tó vízszintjének szabályozására. 1863. október 25-én ünnepélyes keretek között adták át az első fazsilipet. A Balaton partja üdülőövezetté vált, s a megépült vasút lehetővé tette a tó gyors megközelítését. A zsilip bővítése és korszerűsítése az 1940-es években már időszerűvé vált, de a tervezési munkálatokat a II. világháború félbeszakította. 1947. szeptember 22-én helyezték üzembe az új zsilipet.

Az elmúlt évtizedekben az aszályok miatt 20 centiméterrel megemelték a tó szabályozási vízszintjét, ami a csapadékosabb időszakokban megnövelte az árvízveszély kockázatát. Szükségessé vált a negyvenes években megépített zsilip vízáteresztő kapacitásának növelése. 2024 áprilisában átadták a megújult Sió-zsilipet Siófok belvárosában. A modernizált műtárgy, a parti sétány folytatásaként a nagyközönség számára is látogathatóvá vált. A fejlesztések révén, kedvelt közösségi találkozóhellyé válhat a zsilip parkosított környezete és a víz fölé benyúló pihenőhely.

Kapcsolódó
Bámulatos térrel gazdagodott a Sió-zsilip környezete
19 milliárd forintba került a beruházás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik