Mozaik

Halálosan mérgező halat észleltek az Adriai-tengerben

A horvátországi Isztriai-félszigeten, a Medulin-öbölben található Ceja sziget közelében a Lagocephalus sceleratus, közismert nevén a gömbhalfélék családjába tartozó ezüst csikóhal hét példányát észlelték, írja a travelo.hu a helyi lapok tudósítására hivatkozva.

A cikk szerint az egyik csikóhalat 19 méteres mélységben fogták ki, és a rovinji Tengerkutatási Központba vitték. A halat Anton Vidovič szlovén halász fogta és fényképezte.

Az Aquarium Pula Facebook-oldalán az olvasható, hogy a hal egy rendkívül erős, tetrodotoxin nevű mérget tartalmaz, amely fogyasztása súlyos egészségügyi problémákat és halált is okozhat. A tetrodotoxin leginkább az ivarmirigyekben és a májban koncentrálódik, de jelen van a bőrben is. Becslések szerint 1-2 mg-os adag már halált okoz.

Ez a faj invazív természetű, és a vándorló fajokhoz tartozik, amelyek a Vörös-tengerből, a Szuezi-csatornán keresztül hatolnak be a Földközi-tengerbe. Eredetileg ezek a halak az Indiai- és a Csendes-óceán trópusi területein élnek. Ragadozó természetük és természetes ellenségeik hiánya miatt ez a hal negatívan befolyásolja a biológiai sokféleséget, és veszélyt jelent a halászatra azáltal, hogy károsítja a halászhálókat, hogy zsákmányt szerezzen, csalit és horgokat tépjen

– közölte az Aquarium Pula.

Az ember számára a tetrodotoxin halálos, és akár 1200-szor mérgezőbb, mint a cianid.

Kapcsolódó
Szibériai tokok jelentek meg a Balatonban
De nem kellene ott lenniük.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik