Mozaik

Bejárhatjuk a Naprendszert a Bükk vadregényes tanösvényén

Bükki Csillagda
Bükki Csillagda
A Bükki Csillagdához kapcsolódik a Bolygótúra tanösvény, mely a környék természeti és kultúrtörténeti értékei mellett egy lejárható Naprendszer modellt is tartalmaz.

A csillagászok nyolcállomásos játékkal készültek egy különös tanösvényen – írta a Bükki Csillagda.

A játék során a Bolygótúra tanösvényen járva logikai, ügyességi, és szórakoztató feladatokat kell megoldani egy kalandlap segítségével.

A csillagdától induló tanösvényt végigjáró látogatók a megtett út hosszával kiválóan érzékelhetik a Naprendszer-béli távolságokat. Tölgyesek, bükkösök, rétek mellett halad az út, valamint több szép kilátópontból is megcsodálható a bükki táj.

Bükki Csillagda

Éjszaka még különlegesebb a tanösvény, napnyugta után pár órával a vándorok a világító jeleket is láthatják, melyek segítik az utat.

A túra összesen 19 állomást tartalmaz, ebből nyolc a Naprendszer bolygóit mutatja be. A többi állomáson a Bükk jellegzetes élővilágával, a karsztjelenségekkel és a hagyományos mészégetéssel ismerkedhetnek a látogatók.

A csillagda helyszínén régen mészégető mesterek dolgoztak. Ez a hely híres volt a mészégetésről, de az ősi bükki mesterség már évtizedekkel ezelőtt megszűnt. A mészégetés tevékenységének nyomai (például a boksák alapjai és a kőszedőhelyek) ma is számos falu körüli magaslaton, így a Kovács-műhelyen, a Bánya-hegy-tetőn, a Balla-bércen, a Pongor-lyuk-tetőn, és a Bükk-fennsík számos pontján is megtekinthető.

Galéria
Bükki Csillagda

A tanösvény teljes hossza 4 kilométer, melynek bejárásához 2–3 óra szükséges, és külön vezetés is kérhető. A 14 éves kor alatti gyerekek csak szülői vagy tanári felügyelettel járhatják be a tanösvényt. Az útvonal jól járható, de vannak benne köves, esős időben csúszós, sáros szakaszok is, ezért a megfelelő lábbeli használata erősen ajánlott, a köves szakaszokon pedig egy túrabot sem árt.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik