Mozaik

Páratlan virágritkaságot találtak a Bükkben

Kaposvári László
Kaposvári László
Genetikai oka lehet a különleges jelenségnek.

Annak rendje és módja szerint januárban a Sokszínű vidék is megírta, hogy előbújtak az idei első leánykökörcsinek a Bükkben. Ezúttal egy újabb virágzást fotóztak, egy ritkán látható természeti csodát örökítettek meg az erdőben.

A színhiányos leánykökörcsint Kaposvári László fényképezte március elején. A természetbarát évtizedek óta járja az erdőket, és lefotózza az érdekes jelenségeket, tüneményeket.

Gyerekkorom óta járom a Bükköt, imádom a Természetet. Semmiben sem vagyok profi, “csak” amatőr. A fotózás nálam hozzátartozik a természetjáráshoz. A 80. évemet taposom, sok mindent láttam már

– mesélte a természetjáró.

A különleges “hupikék” színárnyalat bár nem példa nélküli, de nagyon ritkán látni hasonló virágot.

Kaposvári László

Ahogy az embereknek kék vagy barna a szeme, úgy vélhetően ez is valamilyen színváltozat aminek genetikai magyarázata lehet. A csillagvirágból is vannak rózsaszínű és fehér egyedek, a magyar kikericsnek pedig normál esetben hat lepellevele van, de olykor lehet nyolc vagy akár kilenc is. Amennyiben nem okoz semmilyen kárt a növénynek a változás, akkor megmaradhat, de ha valamilyen hátrányos tulajdonsággal összekapcsolódik, akkor kihal

– magyarázta Erdős László ökológus a Sokszínű vidéknek.

A leánykökörcsin a száraz gyepek egyik legkorábban nyíló vadvirága. A szemet gyönyörködtető növényt 1982-ben “természetvédelmi  szempontból jelentős növényfajjá” nyilvánították.

A Natura 2000-es  jelölőfaj minden egyes példányának természetvédelmi értéke 10 000 forint.

Kapcsolódó
Előbújtak rejtekeikből a kökörcsinek
Ha már feléledtek, kibontották szirmaikat is a különleges szépségű virágok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik