Mozaik

Döbbenetes fotókon a terepmotorosok által okozott tájsebek

Facebook / Fertő-Hanság Nemzeti Park
Facebook / Fertő-Hanság Nemzeti Park
Mély árkokat vájtak a homokbuckákba, fokozottan védett fajok egyedei semmisültek meg.

Felelőtlen motorosok szórakoztak egy Natura 2000-es területen – írta a Fertő-Hanság Nemzeti Park. A páratlan természetkárosítás a Jegespusztai gyepen történt.

A Natura 2000 hálózathoz tartozó gyep nagy területén motoroztak, védett, illetve fokozottan védett fajok egyedei semmisültek meg a barbár cselekedet nyomán. A nemzeti park munkatársai számos fotót is bemutattak, melyeken jól látszik, mekkora pusztítást végeztek a felelőtlen emberek.

Facebook / Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Jegespusztai gyep kiemelkedő jelentőségű buckasor maradvány, amely Noé bárkájaként őrzi a homokpuszta élővilágát a szántóföldek tengerében. A Natura 2000-es besorolású területet pannon homoki gyepek borítják, melyen védett fajok példányai élnek.

Itt él a fokozottan védett pókbangó és magyar futrinka, a homoki nőszirom és jelentős telepe van a fokozottan védett gyurgyalagnak is. Az említett fajokon kívül számtalan orchideafaj (poloskaszagú kosbor, vitézkosbor stb), a szártalan csűdfű, az érdes csűdfű vagy a tavaszi hérics állománya is károsodott.

Galéria
Facebook / Fertő-Hanság Nemzeti Park

A homokpuszta-gyepek a taposásra kifejezetten érzékenyek, fejlődésük, a növényzet visszatelepedése hosszú évekig is eltarthat.

A nemzeti park igazgatóság az ügyben bejelentést tett a természetvédelmi hatóság felé, illetve természetkárosítás miatt feljelentést tettek a rendőrségen. Kérik, ha bárki információval rendelkezik az esetről, akkor jelezze a hatóság felé.

Kapcsolódó
Védett vadvirágból 105 ezer forintos koszorút fontak a kirándulók a Börzsönyben
A természetvédők kérnek mindenkit, ne nyúljunk a vadvirágokhoz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik