Virágzó vidékünk

A borzas len lett az év vadvirága

wikipedia common
wikipedia common
A száraz sztyepprétek növénye.

A 2022-es győztes agárkosbor után 2023-ban, kimagasló szavazatkülönbséggel a borzas len érdemelte ki az Év Vadvirága címet, közölték a verseny szervezői a hivatalos Facebook-oldalukon.

Mint írták, sok szavazat érkezett, s ezek 60%-át a borzas len, 27%-át a tarka nőszirom, míg 13%-át a selymes peremizs kapta.

A borzas len a száraz gyepek, sztyepprétek, meszes homokpusztagyepek, ritkábban száraz tölgyesek virága.  Mészkedvelő faj.

wikipedia common

Kelet- és Közép-Európában elterjedt faj, mely kelet felé a Kaukázusig, délen a Kaszpi-tengerig fordul elő. Hazánkban a Tiszántúl kivételével a legtöbb tájon előfordul. Az Északi-Középhegységben és a Duna–Tisza-közén gyakoribb, az ország nyugati részén ritkábbnak mondható.

50–80 centiméter magas, felegyenesedő szárú évelő növény. A virága liláskék, álfüzért alkot. A termés gömb alakú tok. Május és július között virágzik.

A hazai kék virágú lenfajoktól könnyen elkülöníthető, mivel csak ennél mirigyes a csészelevél széle, illetve a szára is csak ennek szőrös, innen ered magyar és tudományos nevében szereplő borzas (hirsutum) fajnév.

Magyarországon 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Kapcsolódó
Vadvirágos pillanatok Esztergom környékéről
Egytől-egyig gyönyörűségek.
Olvasói sztorik