Kiskunsági Nemezti Part/Balázs Réka
Életmód

Terepmotorosok teszik tönkre az alföldi kunhalmokat

Egyre több kunhalmot szabdalnak keréknyomok, amelyek tönkreteszik az őshonos növényzet élőhelyét és előidézhetik az invazív fajok elszaporodását.

Az alföldi tájban üdítő változatosságként hatnak a markánsan kiemelkedő kunhalmok. Sajnos emiatt időnként csábító vonzerőt gyakorolnak a terepmotorosokra, a kvadosokra és a terepkerékpárosokra is – írta meg weboldalán a Kiskunsági Nemzeti Park.

Kapcsolódó
Védett növényekkel népesítik be a dél-tiszántúli löszpusztagyepeket
A fokozottan védett volgamenti hérics és a kónya zsálya kizárólag a Körös-Maros Nemzeti Parkban él.

A kunhalmok többsége még a bronzkor előtt keletkezett, több ezer éven átívelő kultúrák, történelem, tájfejlődés emlékeit őrzik. Lejtőik értékes növénytársulások menedékei, egykori vizeket, utakat kísérnek, ősi településeket, temetkezési helyeket és középkori templomokat rejtenek.

A kunhalmok veszélyeztetettsége napjainkra felerősödött, pusztulásuk felgyorsult, ezért a természet védelméről szóló törvény alapján országos védelemben részesülnek.

A technikai sportok kedvelői gyakran nem is tudják, hogy tevékenységükkel természetkárosítást követnek el. A járművek gumijai feltépik a már több évtizede zárt, őshonos növényzettel borított felszínt. Az agresszíven terjeszkedő gyomok és invazív növények magjai bekerülnek a felszaggatott területre.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén eddig 152 kunhalom került kataszterezésre. Felmérésük és megismerésük folyamatos, védelmük a természetvédelem kiemelten fontos feladata.

A park igazgatósága azt kéri, hogy felelős hozzáállással őrizzük meg nemzeti örökségünket.

Kapcsolódó
Páratlan kincseket őriznek Magyarország földpiramisai
Magyarország ősi földpiramisai a több ezer éves emlékek mellett botanikai ritkaságot is őriznek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!