Életmód

Terepmotorosok teszik tönkre az alföldi kunhalmokat

Kiskunsági Nemezti Part/Balázs Réka
Kiskunsági Nemezti Part/Balázs Réka
Egyre több kunhalmot szabdalnak keréknyomok, amelyek tönkreteszik az őshonos növényzet élőhelyét és előidézhetik az invazív fajok elszaporodását.

Az alföldi tájban üdítő változatosságként hatnak a markánsan kiemelkedő kunhalmok. Sajnos emiatt időnként csábító vonzerőt gyakorolnak a terepmotorosokra, a kvadosokra és a terepkerékpárosokra is – írta meg weboldalán a Kiskunsági Nemzeti Park.

Kapcsolódó
Védett növényekkel népesítik be a dél-tiszántúli löszpusztagyepeket
A fokozottan védett volgamenti hérics és a kónya zsálya kizárólag a Körös-Maros Nemzeti Parkban él.

A kunhalmok többsége még a bronzkor előtt keletkezett, több ezer éven átívelő kultúrák, történelem, tájfejlődés emlékeit őrzik. Lejtőik értékes növénytársulások menedékei, egykori vizeket, utakat kísérnek, ősi településeket, temetkezési helyeket és középkori templomokat rejtenek.

A kunhalmok veszélyeztetettsége napjainkra felerősödött, pusztulásuk felgyorsult, ezért a természet védelméről szóló törvény alapján országos védelemben részesülnek.

A technikai sportok kedvelői gyakran nem is tudják, hogy tevékenységükkel természetkárosítást követnek el. A járművek gumijai feltépik a már több évtizede zárt, őshonos növényzettel borított felszínt. Az agresszíven terjeszkedő gyomok és invazív növények magjai bekerülnek a felszaggatott területre.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén eddig 152 kunhalom került kataszterezésre. Felmérésük és megismerésük folyamatos, védelmük a természetvédelem kiemelten fontos feladata.

A park igazgatósága azt kéri, hogy felelős hozzáállással őrizzük meg nemzeti örökségünket.

Kapcsolódó
Páratlan kincseket őriznek Magyarország földpiramisai
Magyarország ősi földpiramisai a több ezer éves emlékek mellett botanikai ritkaságot is őriznek.
Olvasói sztorik