Életmód

Terepmotorosok és quadosok őrült zaja veri fel a magyar erdők csendjét

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén folyamatosak az ellenőrzések, sokan akadtak már a rendőrök hálójába.

Az utóbbi hónapokban megnövekedett a védett természeti területeken engedély nélkül technikai sportokat űzők száma. Tevékenységük nemcsak a megőrzendő természeti értékeket veszélyezteti, hanem a kirándulókat, a kisgyerekes családokat, a csendes sportokat végzőket is, tájékoztatott Facebook-oldalán a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DNPI).

Nagypénteken ellepték a Mátrát a motorosok
Több helyen intézkedtek a rendőrök.

A járványveszély idején nagyon sok ember keresett menedéket a természetben, hiszen  az egészség megőrzésében nagy szerepet tölt be az erdei kirándulás, túrázás, a tiszta levegő és a természet  csendje. Néhány ember szórakozása viszont jelentős károkat okozva tönkretesz turisztikai célpontokat, a kirándulók kikapcsolódását és lelki feltöltődését.

Számos állampolgári panasz érkezett az egyre agresszívebbé váló terepmotorosok és quadosok miatt, ezért igazgatóságunk természetvédelmi őrszolgálata szinte minden hétvégén ellenőrző akciókat végez rendőri segítséggel a Duna-Ipoly Nemzeti Park, valamint a tájvédelmi körzetek területein

– írta a DNPI.

Fotó: Pixabay

Mivel a területeken folyó erdő- és vadgazdálkodást, néhol az állattartást is jelentősen zavarják az engedély nélkül végzett motoros technikai sportok, ezért a gazdálkodókkal megerősítve zajlanak már ezek a hétvégi ellenőrzések.

Az elmúlt hétvégén 5 terepmotoros, 5 terepjáró és 1 quad akadt fenn az ellenőrző pontokon, ellenük közigazgatási eljárást indítottak. Néhány esetben a rendőrség is szabott ki helyszíni bírságot jogosulatlan vezetés, vagy más nem természetvédelemmel összefüggő okok miatt.

Hasonló a helyzet a Novohrad-Nógrád Geopark területén. Szintén a Facebookon látott napvilágot egy bejegyzés, miszerint az elmúlt hétvégén is terepjárósok, motorosok és quadosok bődületes zajától voltak hangosak a medvesi és karancsi erdők. Az illetékesek ilyen esetekben itt is értesítik a rendőrséget.

Kiemelt kép: Facebook/Duna-Ipoly Nemzeti Park

Hazánkban is fokozott védettséget élveznek az őshonos erdők
Százéves erdeink jobb megismerése és védelme mindannyiunk közös érdeke.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik