Virágzó vidékünk

Nyílik Magyarország egyik legkisebb orchideája

Közel 10 éve, hogy a Budai-hegységben, Telki határában, a magyar flórára új fajként előkerült a trencséni nőszőfű (Epipactis pseudopurpurata) néven leírt, kistermetű erdei orchidea, írja honlapján a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

190 éve láttak ilyen orchideát a Mecsekben
Ritka védett növényekre bukkantak a szakemberek.

Mint fogalmaznak, magyar elnevezését a szakmai körökben meghirdetett szavazás nyomán kapta, amely felvidéki lelőhelyére és elterjedésére utal. Mivel a hajdani Trencsén vármegye az Északnyugati-Kárpátok területén húzódik, így meglepetés volt az attól távoli, budai megjelenése. Azóta a Gödöllői-dombság területén is megtalálták két kis állományát.

Apró, törékeny hajtásai július első felében jelennek meg, a völgytalpi gyertyános-tölgyesekben, majd a hónap utolsó hetében, augusztus elején virágoznak. Csapadékosabb, hűvösebb időjárás esetén a virágzás eltolódhat augusztus közepéig is. Száraz, meleg aszályos időszakban – több más, ritka erdei nőszőfűfajhoz hasonlóan – a növény „besül” virágai beszáradnak, lepotyognak, ilyenkor már szinte felismerhetetlenné válnak. Ez a jelenség jelentősen megnehezíti, ellehetetleníti a kutatók dolgát, új fajok felfedezését

– magyarázzák a cikkben.

A trencséni nőszőfű virágai az önbeporzáshoz módosultak, a rovarbeporzású fajokéhoz képest egyszerűbbek, kevésbé feltűnőek.

Ha rálelünk, olyan telefonnal, vagy fényképezőgéppel kell rendelkeznünk, amely 5 centiméter távolságon belül is képes fókuszálni. Kérnek mindenkit, hogy a felfedezésekről értesítsék az Igazgatóságot.

Virágzik hazánk egyik legritkább növénye Tatánál
Pár szobányi területen található a legnagyobb hazai populációja.

Kiemelt kép: Fodor Zsófia / DNPI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik